Húsvétra Hangoló

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!
2022-04-14
Megújuló energiahasználat a SÖV Kft telephelyén
2022-04-15

Utoljára frissítve 2022-10-19

Az idei húsvéti rendezvényünkkel a népi hagyományok bemutatására törekedtünk a Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központ udvarán, belső tereiben és Sándorfalva főterén, a Szabadság téren.

Az épület rendezvénytermében többféle tojásfestési technikát ismerhettek meg s próbálhattak ki a gyerekek, húsvéti témájú kifestőket színezhettek, festett tojásokból hurkapálcika segítségével virágot, színes papírokból nyuszifigurát készíthettek.

A gyerekeket kakaóval és kaláccsal vendégeltük meg. Az udvaron a szegedi Hajnalfa néptáncegyüttes húsvéti témájú műsorát nézhették meg, amelybe interaktív módon, táncház jellegűen be is kapcsolódhattak. Itt került sor a gyerekek számára népi locsolóversek tanulására, majd a hagyományos, népszerűsége miatt többször is megismételt hagyományos, locsolóversekkel bevezetett, vödrökből, vízzel „imitált” locsolásra.

A műsornak része volt a Kiszebáb felöltöztetése, körbe hordozása Sándorfalva központjában népi énekek kíséretében majd a főtéren a téltemető, tavaszköszöntő mozzanatként a telet jelképező báb „vízbe vetése”.

A látogatók ízelítőt kaptak a magyar népi énekekkel és népzenével kísért hagyomány ápolásából, megcsodálhatták a néptánc csoport csodálatos ruháit.

A rendezvény megvalósításában számíthattunk a Sándorfalvi Nők Klubja tagjaira és nyugdíjas segítőkre is.
Installáció segítségével bemutattuk a húsvéti ünnepkört. A program végén tojásvadászattal leptük meg őket.

A rendezvény családi programként valósult meg, a megvalósításba civil önkénteseket tudtunk bevonni (idősek, néptáncosok), a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat elevenítettünk fel, bővítettük a helyben elérhető, közösségépítő családi, gyermekeknek szóló rendezvények lehetőségét.