Helyi értékeink megőrzésére nyert 3 millió forintot az Önkormányzat

Október 1. az Idősek Világnapja
2020-10-01
A Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal járványügyi intézkedései
2020-10-01

Utoljára frissítve 2020-10-01

A Sándorfalva Városi Önkormányzat által benyújtott pályázat a 2020-as Hungarikum felhíváson pozitív elbírálásban részesült. Így a HUNG-2020/6660 számú pályázatnak köszönhetően 3.000.000 forintot kaptunk, amelyből a helyi értékeink megőrzését és kiállítását tervezzük.

141 éves településünknek csodálatos múltja van. Az ide költözőknek, mindene elveszett az árvíz pusztításában. Talán ez is az oka, annak a szorgalmas gyűjtőmunkának, amely jól jellemzi értékeink gyűjtését, védelmét és megbecsülését.

Települési Értéktárunkban számos olyan tétel szerepel, amely mind a helyiek, mind az ide látogatók számára érdekesek lehetnek.

Épített környezetünkben a Sándorfalvi Református Templom, a Mária neve Római Katolikus Templom, a Budai Sándor lakóháza, a Pallavicini Kastély és Kastély-kert, valamint a Pallavicini családi Díszsírhely is velünk élő múltat jelenti.

Természeti környezetünket, amelynek a Sas ér Erdőrezervátum és magterület, a Fehértó Sándorfalva közigazgatási területére eső része, és Nádas-tó is része, folyamatosan ápoljuk annak érdekében, hogy a jövő generációi is ugyanúgy élvezhessék a természetet, mint ahogyan most mi.

Ezeken kívül említésre méltó még nálunk a seprűkötés, vesszőfonás, pálinkafőzés, méztermelés, őrölt paprika készítés, eper termesztés, kőkeresztjeink, szobraink és Budai Sándor hagyatéka is.

Annak érdekében, hogy ezen értékeket a helyi lakosok, az ide látogató turisták és a jövő nemzedékei is méltó módon megismerhessék, egy nagyjából 100 négyzetméteres kiállító teret tervezünk kialakítani a Kastélyban.

A berendezett kiállítás, méltó helyre kerül a kastélyban már meglévő állandó kiállítások közé. Mint minden kiállításunk ingyenesen látogatható bárki számára.