Hagyományok, ízek, értékek és citeramuzsika

Áprilisi rendőrségi hírlevél
2023-04-28
Citerás workshop a Budai Sándor Emlékházban
2023-05-02

Április 28-án este a szépen felújított Budai Sándor Művelődési Házban izgalmas műsorral tarkított
könyvbemutatón muzsikáltunk.

DR. SZÉLL GÁBOR: SÁNDORFALVA KINCSESTÁRA – Hagyományok, ízek, értékek címmel szerkesztett vadonatúj kötetének megjelenése alkalmából meghívottakkal, és előre regisztrált érdeklődőkkel telt meg délután hat órára a rendezvény terem, amely egyúttal a sándorfalvi asszonyok kézimunkáiból összeállított kiállításnak is helyet biztosít.

Az előzetes forgatókönyv szerint izgalmas műsornak néztünk elébe.

Elhúzott függöny mögött vonultunk fel a színpadra a citeráinkkal, miközben a nézőtéren helyet foglaló vendégek az Arany Páva Nemzetközi Népzenei Verseny negyvenkilenc évvel (!) korábbi fellépésünket nézték Budai Sándor zenekar alapítónk vezetésével. 1974-ből!

Az annak idején a Magyar Televízió által közvetített négy népdalból álló csongrádi csokor utolsó darabjánál, a Kutyakaparási csárdacíműnél fokozatosan kapcsolódtunk be a felvételről szóló citerazenéhez élőben. Végül szép lassan elhalkult az eredeti felvétel hangja, átvette helyét az élőzenénk, szétnyílt a függöny és kicsit mintha „felrobbant” volna a nézőtér a meglepetéstől. A nézők között számos olyan barátunk, ismerősünk, rokonunk ült, akik ismerték az eredeti felvételen citerázó, akkori gyerekeket: minket. A közel ötven esztendőt ily módon összesűrítő, a két fellépést egymáshoz közel simító koreográfia, a kitört tapsvihar alapján (mi a színpadon úgy éreztük), felejthetetlen, katartikus élményt nyújtott a jelenlévőknek – ahogy mi magunknak is.

Az ötletet ezúton is köszönjük Dr. Széll Gábor szerkesztőnek és gratulálunk az újabb helytörténeti munka összeállításához.

A Kiss Mátyás Néptánc Egyesület két alapítójának, Márton Réka és Fülöp Ádám néptáncosoknak is muzsikáltunk a műsor hátralévő részében.

Az est során sándorfalvi kicsi néptáncosok is színesítették a műsort Cseh Bence néptáncoktató vezetésével, a STAMI egyik tehetséges növendéke énekelt a közönségnek, őt a Sándorfalvi Kamarakórus műsora követte és a szervezők levetítették Sándorfalva új, bővített imázsfilmjét is. A rendezvényt Gajdosné Pataki Zsuzsanna nyitotta meg, a műsort a kötet szerkesztője és Ladányi Zsuzsanna narrálta.

Természetesen a könyv vásárlására és dedikálására is volt lehetősége az érdeklődőknek. Az estet a sándorfalvi Helyi Értéktárban szereplő (és a kötetben is megjelenő) ételekből összeállított vendéglátás zárta a Piac Irénke csarnokában.

Emlékezetes, a zenekar múltját is megelevenítő este volt – jól éreztük magunkat!

CSSP-ZENEOKTAT-2022-0108 A sándorfalvi citerazene közel hét évtizedes hagyományos oktatásának megőrzése és továbbörökítése.

#csoorisandoralap

Sándorfalvi Budai Sándor citerazenekar