Fusson Ön is egy jó ügyért

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványának felhívása
2020-08-26
övezeti besorolás
2020-08-28

Utoljára frissítve 2020-08-28

Sándorfalván szeptember 10-én, reggel 6 óra 50 perckor a Sövényházi és a Rákóczi utca sarkán lehet csatlakozni a jótékonysági véradó futáshoz. A részleteket alább olvashatják.

A világ megváltozott a koronavírus óta, mindannyiunk élete más. A járvány kellős közepén, amikor napról napra csak újabb szigorításokat vezettek be, három dolgot akkor is meg lehetett szabadon tenni. El lehetett menni vért adni, nem volt tilos futni, és segíteni lehetett, sőt kellett is a másikon! Erről a három dologról szól ez a jótékonysági esemény.

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás mottója idén az, hogy állandó siránkozás helyett, legyen a sport, a mozgás öröme az, ami összeköt minket, jótékonykodjunk, adjunk vért és hívjuk fel a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra. A nemzeti összetartozás évében a történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtol a futás szeptember 6-án reggel, onnan halad majd a mezőny Budapestig, majd Kecskemétet és Szegedet érintve az eredeti tervekkel ellentétben, a járvány miatt csak a röszkei határig tart első felvonásban az esemény. A szervezők bíznak abban, hogy Szerbia előbb-utóbb zöld országgá válik, és így lehetőségük lesz teljesíteni az esemény délvidéki szakaszát is, és valamikor célba érhetnek a Muzslyán található Emmausz fiúkollégiumba, amely számára idén sporteszközöket gyűjtenek.

A Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium 2002 óta nyújt hiánypótló és egyedüli lehetőséget a Nagybecskereken tanuló magyar gyermekek számára. Szeretetteljes gondviseléssel biztosítanak meleg otthont, meghitt családi körülményeket azoknak a fiúknak, akik másképpen nem tudnának továbbtanulni. Az alapító Stojan Kalapis szalézi atya szerint magyar embereket és becsületes családapákat szeretnének nevelni a fiúkból. Sok türelemmel kell törekednünk egy olyan nevelésre, amely során megtanuljuk, vagy újra tanuljuk a sokféle emberi örömet – amelyet a Teremtő életutunkon számunkra tartogat – vallja a szalézi rend, amelyet a muzslyai Emmausz kollégiumban is hirdetnek. Tűzzük ezt mi is a zászlónkra, adjunk vért és fussunk örömmel másokért 2020-ban is! 

Ez esemény éppen úgy, mint a korábbi években véradással van egybekötve. Ennek szimbolikus üzenete van, hiszen egy vérből vagyunk nem csak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk. Aki vért ad, az szintén adakozik, abból ad, ami a legdrágább! Minden véradó önkéntes is! És ezzel életeket ment, a járvány időszak után pedig különösen fontos, hogy legyenek véradók, hiszen nem csak egy nyári időszak alatti kevesebb véradót kell majd pótolni, hanem a koronavírus miatti 30 százalékos kiesést is. 

Az Országos Vérellátó Szolgálat jelenleg csak életmentő műtétekhez tud vért biztosítani, ezért nagyon fontos, hogy minél többen menjenek el vért adni, mert vér csak vérrel pótolható.

Az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve idén Budapesten, Kecskeméten és Szegeden szerveznek véradó napok, amikor a mezőny oda érkezik. A jótékonysági futást egy országos véradó kampány is kíséri, aki vért ad az esemény ideje alatt, vagyis szeptember 6 és 11 között az Országos Vérellátó Szolgálat bármelyik véradó helyszínén, az automatikusan részt vesz egy sorsoláson, amelyen egy kétszemélyes kétéjszakás wellness pihenést és egy kétszemélyes VIP GOLD belépőt nyerhet a Ferencváros egyik hazai meccsére a Groupama Arénába! A sorsolás az OVSZ budapesti székhelyén lesz szeptember 14-én.

A 600 kilométeres távot felkért ultrafutók teljesítik, hozzájuk lehet csatlakozni, akár pár kilométer erejéig.

Az esemény fővédnöke a köztársasági elnök felesége, aki jelen lesz az esemény valamelyik pontján és vért is fog adni. Az esemény védnöke Matusovits Andrea OVSZ főigazgató mellett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki fut velünk a rajtnál és a célba érkezéskor.

A futásra ITT lehet regisztrálni.