Fúrt kút bejelentése, bírság nélkül

3/2017. (II.10.) önkormányzati rendelet
2017-02-14
Defibrillátor a kávézóban: soha ne legyen rá szükség!
2017-02-24

Utoljára frissítve 2017-02-15

Több mint fél éve, 2016 júniusától változás történt a fúrt kutak engedélyezési eljárásában, a szóbeszéddel ellentétben az engedély nélkül fúrt, illetve ásott talajvízkutakat nem bejelenteni kell, hanem engedélyeztetni, úgynevezett fennmaradási engedélyt kell beszerezni.

Jegyzői hatáskörbe került a meglévő ásott és fúrt kutak fennmaradási engedélyezési eljárása. Az is újdonság, hogy mentesülhet a vízgazdálkodási bírság fizetése alól abban az esetben, ha a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített kutakra legkésőbb 2018. december 31-éig fennmaradási engedélyt kér. Azonban vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelni: csak talajvízkút, illetve partiszűrésű ásott vagy fúrt kútra vonatkozhat az engedélykérés, éves szinten maximum 500 köbméter vízhasználatig. Csak házi ivóvízigény és háztartási célú vízigény kielégítésére szolgálhat a kút, amely épülettel rendelkező ingatlanon van. Csak magánszemély kérhet engedélyt, a vízigénye nem lehet gazdasági célú.

Ha a kút nem felel meg a fönti feltételeknek, akkor a Katasztrófavédelmi Igazgatóság dönt az engedélyről. Nyomtatvány és az eljárás részleteiről pontos tájékoztatás a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodáján kérhető, letölthető nyomtatványok menüpont alatt megtalálható a nyomtatvány, de akár innen is letöltheti azokat.

Kutak fennmaradása – részletes tájékoztató

Kutak fennmaradása – fennmaradási engedélykérelem

Kutak fennmaradása – adatlap kivitelezéshez