Fél évszázad után Paragi Sanyi leteszi a kötényt

Az Év Polgárőre címet kapott a Sándorfalvi polgárőr
2023-03-23
Bölcsőde
A bölcsődei beiratkozás időpontjait közöljük
2023-03-23

Utoljára frissítve 2023-03-23

Paragi Sándor neve minden sándorfalvi számára ismerős lehet, hiszen a Paragi üzletekben rendszeresen megfordulunk. Sándor, akiről mondhatni, hogy világéletében kereskedő volt, most szögre akasztja kötényét és nyugdíjba vonul.

Meglepődve láttuk a Facebook bejegyzést, amiben Sándor bejelentette, nyugdíjba vonul. Fel is kerestük kérdéseinkkel, amelyekre adott válaszait alább olvashatják.

50 évnyi munka áll Ön mögött? hogyan kezdődött ez a történet?

1972. szeptember 1-én kezdtem el a tanulmányaim a Szegedi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképzőben. Gyakorlati képzőhelyem a sándorfalvi ÁFÉSZ 3. sz. Élelmiszerboltja lett, ott szerettette meg a szakmát velem Csatlósné Rózsika, nagyon sokat köszönhetek neki! Az iskola elvégzése után is maradtam az ÁFÉSZ-nél 15 évig. Ez idő alatt voltam vezető helyettes az 1. számú ABC-ben, majd vezető a 4.számú boltban és a Sövényházi úti ABC-ben. 1990. június elejétől egyéni vállalkozó lettem és megnyitottam lakásunk garázsában az Ital diszkontot, ezután folyamatosan bővültünk.

A kezdetek

Mire a legbüszkébb az elmúlt időszakból?

Arra, hogy a folyamatosan változó gazdasági helyzet ellenére talpon tudtam maradni. A vásárlók megbecsülése és szeretete mindig erőt adott a munkámhoz. A családom támogatása is nagy segítséget jelentett. Arra is büszke vagyok, hogy sikerült a gyerekeinket úgy felnevelni, hogy tisztességesen megállják a helyüket mindenhol.

Melyek voltak a legnehezebb pillanatok, mik voltak a legnagyobb kihívások a karrierjében?

A bevásárlóközpontok gyors terjeszkedése elvonta a fizetőképes vásárlók nagy részét. Igyekeztem a helyben vásárlóknak kedvező árakkal segíteni. Abban az időben gyártói és termelőüzemektől vásároltam termelői áron és így tudtam kedvező áron árusítani.

Mivel fognak ezután a napjai telni? Utazgatni fog vagy inkább a családdal, gyerekkel,
unokákkal tölti az idejét, esetleg ezek kombinációjában?

Van még nagyon sok tervem, unatkozni nem fogok. Ezután több időt szeretnék tölteni a
családommal és a barátaimmal. Egy családi ház körül mindig van tennivaló. Távoli
utazásokra nem vágyom, de Magyarországon belül még vannak helyek, amiket szívesen
felkeresnék egy-egy kirándulás keretében. Ezen kívül még Erdély az a hely, ahova nagyon
szeretnék eljutni.

Miért döntött pont most a nyugdíjba vonulás mellett?

Elértem a nyugdíjkorhatárt és szerettem volna megtudni, hogy milyen érzés, ha nem kell szombaton és vasárnap is dolgozni Egy kicsit el is fáradtam, és hiányzott az otthonom.

A bolt, amelyet nagyon sok sándorfalvi lakos kedvel, ugye megmarad? Ki fogja Ön után vezetni?

A Zöldségbolt nem zár be. Üzemeltetésre a STANKA-KER Kft. vette át. A Kft. zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel is foglalkozik így egyes áruféleségeket kedvezményes áron tud árusítani. Mindennapos beszerzéssel tudja biztosítani, hogy a termelőtől minél hamarabb a vásárlóhoz jusson a termék.

Rengeteg tapasztalat áll Ön mögött, biztos vagyok benne, sokat tanulhatnánk Öntől? Milyen tanácsokkal látná el a fiatal vállalkozókat?

Minden dolgozómnak azt tanítottam, hogy a vevő az első, minden más utána következik. Kiemelten kell kezelni a segítségre szorulókat. A másik legfontosabb a becsület. Azt tanácsolom a most üzlet nyitásán gondolkodóknak, hogy a mai gazdasági helyzetben nagyon alapos, körültekintő tanulmányt végezzen minden tényező figyelembevételével.

Amennyiben üzenhetne valamit a sándorfalviaknak mi lenne az?

Köszönöm a vásárlók szeretetét és bizalmát, hogy ennyi éven át megtiszteltek vásárlásaikkal.

Köszönöm válaszait!