Faültetési lázban égett Sándorfalva a hétvégén

Szavazzon Ön is egy sándorfalvi fotós alkotására
2019-11-21
Tájékoztatás az Önkormányzat munkanap áthelyezés miatti nyitvatartásáról
2019-11-26

Utoljára frissítve 2020-11-17

Megszámolni is nehéz, hogy a hétvégén hány fát ültettek el a sándorfalvi lakosok városunkban. A faültetések több programnak köszönhetően jöttek létre. Így pénteken és szombaton is a közösségi munkáké volt a főszerep.

Péntek reggel a Növényi Diverzitási Központ (NöDiK) felé beadott nyertes pályázatban kapott gyümölcsfákat ültették az Önkormányzat dolgozói. „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló megállapodásban 143 fát kaptunk a NöDiK-től.

Az elültetett fák kivétel nélkül mind olyan fajták, amelyek régen megtalálhatóak voltak a környéken, de ma már ritkaságnak számítanak. Így hát Bergeron, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi óriás, Korai kajszi, Mandulakajszi, Pannónia és Rózsakajszi barackfák, valamint Vérbélű körte, Nagy macskafej, Császár körte, Kornélia, Favrené, Kieffer, Pap körte, Bőr körte és Rozzsal élő fajta körtefákat ültettünk el.

A Pozsonyi utca végén található zárt kert így egy szép nagy gyümölcsössé változott pénteken.

A faültetési hullám másnap, azaz szombaton folytatódott, aminek keretein belül négy helyszínen is folyt faültetés.

A csípős ősz végi reggelen az Őz utcai közösségi térnél gyűltek össze azok az emberek, akik városunk szépségéért és környezetéért tenni akartak.

Szombaton négy helyszínen, a már említett közösségi térnél, a Kölcsey utcai játszótérnél, a buszpályaudvar előtt, és a Kis körútnál található játszótérnél ültettünk fákat.

Minden helyi civil szervezet és városunk díszpolgárai örökbe is fogadtak egy-egy fát, amit saját kezűleg raktak a földbe. Szepesi Ferenc családja és barátai 70 fát ajándékoztak, ültettek el, annak alkalmából, hogy Szepesi Ferenc 70 éves lett. Az ő fáik a buszpályaudvar elé és az Alkotmány körútra kerültek. A Csimota Kacaj Egyesület fái pedig a fentebb is említett két játszótérre.

Ezúton is köszönjük minden olyan lakos munkáját, aki velünk együtt ültetett a hétvégén fákat, valamint szintén köszönet és hála jár a civil szervezeteknek és a SÖV Kft. munkatársainak, akik rengeteget segítettek a faültetéseknél.

A projekt a HOI ZP-1-2018_2829 kódszámú és Zártkerti program nevű pályázat keretein belül valósult meg.