Erős üzenettel rendelkező képek díszítik az orvosi rendelőt

Lefényesebb karácsonyi autók kiállítása
2022-11-21
Már díszül a város fája
2022-11-22

Utoljára frissítve 2022-11-22

A sándorfalvi lakosoknak már nem szokatlan látvány a háziorvosi rendelőben található művészeti galéria. Ami újdonság lehet, hogy a most kiállított képeknek egyértelmű és erős az üzenete.

Tanács Ildikó festőnő alkotásai tekinthetőek meg a sándorfalvi háziorvosi rendelőben, amelyek mindegyike egy-egy háború ellenes üzenet. Némelyik festményen angol nyelvű felirat adja meg a pontos mondanivalót, de még szöveg nélkül is értelmezhetőek lennének a képek. A rendelő bejáratához közeli kollekció alatt szintén két angol szó látható.

„PEACE, PLEASE” – BÉKE, KÉRLEK

Dr. Nagymihály Sándor elmondása szerint a Galéria Medicina, azaz a rendelő váróterme, mint kiállítótér, az ország leglátogatottabb galériája. Lehetséges, hogy a legtöbben nem pont a művészet szeretete miatt tér be a váróterembe, de kétségtelen, hogy kellemesebb egy ilyen térben a diagnózisra várni, mint az üres, fehér falak sivárságában.

„A Galéria Medicina egy orvosi váró kihasználására kiváló, ugyanis a művészetnek pszichoterápiás jellege is van. Tény, hogy a mostani kiállítás politikát is sugároz, de ez egy olyan téma, amiben állást kell foglalni és a háború témájában az egyetlen racionális álláspont a béke lehet.” – fogalmazta meg gondolatait a témában Dr. Nagymihály Sándor.

Maga a kiállítás meghatározatlan ideig lesz jelen a váróterem falain. Ahogyan azt a doktor úr mondta, a kiállított képeknek addig van jelentősége, amíg a háború is tart. Amint a háború véget ér, a festmények is lekerülnek majd a falakról.

SZIGORÚAN CSAK MEGTEKINTÉSRE!

Galériából két fajta létezik. Az amelyik az egyértelmű haszonszerzés céljából jött létre és az, amelynek a céljai jóval magasztosabbak, mint az anyagaik. A Galéria Medicina ez utóbbi csoportba tartozik. A kiállított festmények nem megvásárolhatóak. Igaz emellett az sem kizárt, hogy magától a festő elad egy-két képet, mert volt már korábban arra példa, hogy egy művészt az után kerestek meg vásárlási szándékkal, hogy a váróteremben megtekinthették alkotásait, de ez a galéria kereskedéssel nem foglalkozik.

AZ ÜZENET MESSZE JUT

Tanács Ildikó festményeivel lehetséges, hogy máshol is találkozhatunk majd. A háziorvos azt is elárulta, hogy a festőnő képi iránt már érdeklődtek szegedi művelődési intézmények. Nem is bánná, sem a festőnő, sem a doktor úr azt, ha a jelenleg a Galéria Medicinában kiállított képek messzebb is eljutnának, mert az azokon hordozott üzenetet mindenkinek fontos lenne látnia.