Elhunyt DR. JUHÁSZ ANTAL (1935-2020) néprajzkutató, muzeológus, Sándorfalva szülötte

Adventi Ablakok: December 10.
2020-12-10
Pályázati felhívás pénztáros munkakör betöltésére
2020-12-11

Utoljára frissítve 2020-12-10

Településünkön született, ez a táj nevelte. A magyar népismeret legjelesebb tudósainak egyike.

Muzeológus pályája vége felé – élete nagy ajándékaként, ahogy ő fogalmazott – a szegedi tudományegyetem tanára lett. Juhász Antal múlhatatlan érdeme, hogy kitartó munkájának eredményeként a néprajz szakos képzést megteremtette az egyetemen.

A helyi kiadású, tudományos igényű, többszerzős falu- és városmonográfiák 1965-től jelentek meg Magyarországon. A fiatal Juhász Antal már ott volt e tudományos vállalkozás fényes neveket felsorakoztató szerzőgárdájában.

Sándorfalva Nagyközség a település alapításának 100. évfordulója alkalmára az évfordulóhoz méltóan egy olyan könyvet adott ki, amely bemutatja településünk történetét. Ehhez a nagy volumenű munkához dr. Juhász Antal nagyban hozzájárult. Időt, fáradtságot nem kímélve kutatta a település múltját. Járta a községet, megszólítva azokat az embereket, akik valamilyen történettel, régi hagyomány felelevenítésével tudtak szolgálni. Járta a levéltárakat, hogy hiteles információk, adatok kerüljenek a könyv lapjaira.

A könyv a település 120. évfordulójára átdolgozásra került. Ekkor is kivette részét a munkából. Jelentős segítséget nyújtott az írásban a szerkesztésben. A könyv nemcsak a sándorfalvi lakosok részére tartalmaz hasznos, értékes információkat, de a közigazgatási határokon túl is megismerteti településünket. A 2019-ben kiadott 3. Sándorfalva könyv anyaggyűjtésében is közreműködött. Az, „Ahol a tanár úr lakott” című írása is színesíti a kötetet.

Dr. Juhász Antal soha nem szakadt el attól a tájtól, ahol született és ősei éltek. Soha nem felejtette el Sándorfalvát. Szegeden élt, de szívében sándorfalvi maradt.

Dr. Juhász Antal augusztus 8-án ünnepelte 85. születésnapját.

Mély megrendüléssel búcsúzom Sándorfalva lakossága nevében:

Gajdosné Pataki Zsuzsanna

polgármester

Fotó: Délmagyar/Karnok Csaba