Dübörög a parlagfűszezon: súlyos bírság járhat érte

Segítség az önkormányzati elektronikus ügyintézéshez – 1. rész
2019-07-03
Segítség az önkormányzati elektronikus ügyintézéshez – 2. rész
2019-07-04

Utoljára frissítve 2019-07-03

Akár 5 millió forintos büntetés is kijárhat annak, akinek a portáján elburjánzott a parlagfű.

Korábban érvényben volt egy türelmi idő, ami azt jelentette, hogy az ingatlantulajdonosoknak július elsejéig kellett a portájukról, illetve az azon elterjedő parlagfűről gondoskodni. Ezt a türelmi időt az Országgyűlés tavaly decemberben eltörölte, az arravaló tekintettel, hogy idén a szokásosnál egy hónappal korábban, azaz már júliusban elindulhat a parlagfűszezon.

Sándorfalván és környékén a korábbi felmérések alapján a térképen látható területek voltak parlagfűvel szennyezettek.

Fontos tudni, hogy a kül- és belterületeket egyaránt ellenőrzik, valamint nem csupán a termőföldeken, előkertekben fellelhető parlagfüvet, hanem a zárt kertekben lévőket is ki kell irtani, különben súlyos bírság járhat annak az ingatlantulajdonosnak, akinek a területét a jegyző vagy a kormányhivatal parlagfűvel szennyezettnek ítéli meg.

A parlagfű irtását belterületeken a jegyzők, külterületeken a kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettséget elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a hivatalból elrendelt közérdekű védekezés, vagyis a kényszerkaszálás költségeivel is. Amennyiben kérdése van az irtással kapcsolatban, keresse a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereit. A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak.

Via: 24.hu