Darvadozás

Tök Jó Sándorfalva: Kis körúti óvoda
2021-10-20
Tök Jó Sándorfalva: Pallavicini Sándor Általános Iskola
2021-10-21

Utoljára frissítve 2022-10-19

A Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen idén Sándorfalván rendeztük meg a Darvadozás programsorozatot, amely Sándorfalva egyik kiemelkedő természeti értékére, a település környékén ősszel megjelenő több ezer darumadárra, életmódjukra hívja fel a figyelmet.

A három napból az első kettő szakmai napként telt el. Több szekcióban konferenciát tartottak a szakemberek természet- és madárvédelem témakörökben.

A programon belül fotóversenyt hirdettünk, amelynek témája Sándorfalva környékének természeti környezete, értékei voltak.

A szombati nap a nagyközönségé volt, amelyben családi programokkal vártuk a helyi lakosokat, ahol a meghirdetett rajzversenyre készült munkákat is kiállítottuk. Reggel a kastély kertjéből futóverseny résztvevői indultak a település környékére. Több táv közül lehetett választani, a verseny minden korosztály számára nyitott volt. A táv egy része olyan terepen vezetett, amelyre belépni a nagyközönségnek csak ilyen szervezett keretek között lehetséges, az élőhely fokozott védelmének köszönhetően.
Szegedről kerékpár túrázókat láttunk vendégül a nap folyamán.

Kivetítőn a természet- és madárvédelemmel kapcsolatos filmeket vetítettünk folyamatosan.
Bemutatkozott Samu, a méregkereső kutya és nagy népszerűségnek örvendhetett, különösen a gyermekek körében. Ő a nemzeti parkokban teljesít szolgálatot kiképzőjével, feladatuk a ragadozó madarak ellen kitett mérgek megtalálása.

A vadállat bemutató szintén népszerű volt a gyerekek körében, ennek keretében madarakat, rókát, kisebb vadonélő rágcsálókat lehetett megnézni közvetlen közelről.

A gyerekeket kézműves foglalkozással vártuk. A családok, az érdeklődők lovaskocsikon a település határában található Szalakóta központba látogathattak ki, ahol kipróbálhatták a tavasszal elkészült kilátót és rövid előadást hallgathattak meg a központ munkájáról.

A nap végén egy tartalmas gulyáslevessel vendégeltük meg a résztvevőket, napközben meg helyi termelők kézműves termékeiből lehetett vásárolni.