Dalokkal és műsorral emlékeztek meg Pallavicini Sándorról

11/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete
2019-05-28
Kigyűjtöttük a helyi választási adatokat
2019-05-28

Utoljára frissítve 2019-05-28

Ahogy a korábbi években, úgy idén is koszorúzással, ünnepséggel és egy remek műsorral emlékezett meg a Pallavicini Sándor Általános Iskola a település-alapító őrgróf születésének évfordulójáról.

Az iskola előtt osztályonként sorba álló kisdiákok, Alfonso Pallavicini, Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester, Búza Katalin alpolgármester, Darázs Sándor képviselő, Farkas Árpád képviselő, Sebestyén András képviselő, Kollárné Gellai Tünde megbízott tagintézményvető, valamint a tanárok és szülők először Tompa Zsuzsanna népdal éneklését, illetve Molnár Evelin citerajáték hallgathatták meg.

Ezután szokás szerint a polgármester, az igazgatónő, Alfonso Pallavicini és az iskola két diákja elhelyezték a Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész által készített domborműnél a koszorút.

Az iskola tornatermében rendezett ünnepi műsor előtt, ahogy közeledett a kezdés ideje, úgy nőtt a gyerekzsivaj, ami az igazgatónő színpadra lépésénél egy csapásra abba is maradt.

Kollárné Gellai Tünde beszédjében a hagyományokra fektette a hangsúlyt, majd megjegyezte, hogy a Pallavicini nevet az intézmény 2002 óta viseli. Az ünnepi beszédet az igazgatónő az alábbi Fekete István idézettel zárta:

„A szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett, és amivé lesz, és nem szakadhatnak el soha.”

Az ünnepi műsor kezdeteként az Agóra Tökmag néptánccsoport előadásában lehetett szatmári táncokat megtekinteni, majd Darázs Sándor adta át a helytörténeti vetélkedő verseny díjait.

A versenyen, amit városunk 140 éves születésnapja hívott életre, 10 csapat versenyzett május 21-én, de közülük csak a három legjobbat díjazták.

A 3. helyezést a 8. b osztályból Bartók Fanni, Kurai Gerda, Prieger Nimród, Berta Bende és Acsai Gergő érték el. A 2. helyezést a 6. d osztály versenyző tagjai, Hefkó Anna, Kardos Luca, Mári Anasztázia, Tóth Sára, és Vízvári Gréta kapták. Az 1. helyezést pedig a 8. a osztály vetélkedőn résztvevő tagjainak járt. A csapat tagjai Bozsó Angie, Gyöngyösi Réka, Szél Eszter, Vér Nina, és Berta Péter voltak.

A verseny díjátadója után a Pallavicini család tagjai vehettek át ajándékokat, amiket Alfonso Pallavicini angolul meg is köszönt. Beszédjében kitért arra, hogy sajnálja, amiért nem tud magyarul, de gyermekeit ösztönzi a magyar nyelv tanulására, így nagyobb lánya, Olympia már hibátlan magyarsággal köszönte meg az ajándékokat.

Ezután még egy díj következett, mégpedig a Pallavicini Károly-díj, ami annak a nyolcadikos tanulónak jár, aki 8 éve kitűnő teljesítményt nyújt az iskolában. A 2018-19-es tanév díjazott nebulója Gyöngyösi Réka lett. Az iskola igazgatónője megjegyezte, hogy idén nem volt egyszerű dolguk eldönteni, ki kapja ezt a díjat, így két másik tanuló még elismerő oklevelet vehetett át. Ők Kurai Gerda és Berta Péter voltak.

A műsort az iskola tanulóinak előadása zárta. A színpadon a Dzsungel könyve című musical átiratát elevenítették meg a diákok, mely a hallgatóságból üdvrivalgást váltott ki. A műsor végén a közönség vastapssal még egy kis ráadás dalt is kikövetelt, de a legnagyobb elismerést a tanulók talán társaiktól kapták, akik elismerősen ujjongattak.