Az új motoros generációt nevelnék ki

Várkonyi Gyula (1947 – 2022)
2022-10-18
Néptáncoktatás Sándorfalván
2022-10-21

Utoljára frissítve 2022-10-20

Sárközi Zsolt nem hétköznapi 12 éves gyerek. Persze a legtöbb korabeli fiú imádja a motorokat, de ő ezt egy szinttel komolyabban űzi. Salakmotoros karrierje még csak most indul, de edzője, Kristóf Pál, úgy gondolja, Zsolt igazán tehetséges a motorsportban.

Kristóf Pál még 1976-ban kezdett el salakmotorozni, így rá szó szerint is mondhatni, hogy régi motoros. A sándorfalvi lakos céljául tűzte ki, hogy úgymond újraélessze a sportágat, illetve, hogy a helyi fiatalokkal megismertesse azt.

2022. október 8-án rendeztek Gyulán salakmotoros emléknapot, ahol az elhunyt versenyzőkre és segítőkre emlékeztek. Ezen, az egyébként meghívásos alapú programom már Zsolt is képviselte magát. Mivel maga a rendezvény nem volt egy hivatalos verseny, csak barátságos, versengő köröket róttak az ovális pályán a srácok négy fős csapatokban. A sándorfalvi fiú teljesítményére így is büszkék lehetünk, ugyanis szép eredményt futott.

Forrás: Gyulai Hírlap

„Úgy hajtotta a kis motort, hogy nagy 500 köbcentis motorral elérhető versenyzői időt futott meg vele. Lehet persze ezekkel a gépekkel lassabban is menni, de néhányszor én már úgy fogtam a fejem, miközben, hajtott, hogy csak jaj.” – magyarázta Pál a kis pártfogoltja teljesítményét.

Annak ellenére, hogy edzője azt mondja Zsoltnak vakmerő, a fiú, saját bevallása szerint anyja szemében csak ügyes versenyzőnek tűnik.

Pál azt szeretné, ha sok olyan sándorfalvi gyerek, mint Zsolt, tanulna náluk motorozni. A motorokat, amik nyilvánvalóan elengedhetetlenek ahhoz, hogy motorozni tanítsák a fiatalokat, ők maguk rakják össze. Ebből is adódik az, hogy náluk nem csupán azt tanulhatják meg a gyerekek, hogyan kell motorral közlekedni, hanem azt is, hogyan kell motort építeni és karbantartani.

Legutóbb október közepén tartottak edzést a mórahalmi pályán a Déli Blokk Motoros Egyesület támogatásával.

Kristóf Attila ugyan pár évvel idősebb, mint Zsolt, de a 37 éves motoros úgy döntött némi pihenő után visszaveszi a salakmotoros ruhát és újra megpróbáltatja magát a profi ligában. Attila meglátása szerint 2 év felkészülés után ismét láthatjuk majd őt a profi salakmotoros versenyzők között.

Az időjárás miatt egyelőre csak edzéseken lehet látni a srácokat, de reményeik szerint a következő tavasszal ismételten feléled a salakmotoros élet. Addig is egy rövid videóban betekinthetünk a srácok edzésébe.