A Sándorfalvi Piac Településfejlesztési díjat nyert el

A negyedik adventi ünnepen adtuk át a felújított Budai Sándor Művelődési Házat
2022-12-19
Meghívó 2022. december 19.
2022-12-20

Utoljára frissítve 2022-12-20

Amikor városunkban a Piac fejlesztéséről volt szó a szempontok között ott volt az is, hogy a fejlesztéssel ne veszítsünk múltunkból és, hogy a fejlesztés környezettudatos legyen. Így lett a régi gabonatárolóból új piaccsarnok. Ezt díjazták a fővárosban 2022. december 16-án.

A Településfejlesztési díjnak több kategóriája létezik. Sándorfalva a városi kategórián belül az Infrastruktúra-fejlesztés alkategóriában az Épület újrahasznosítási különdíjat nyerte el.

A méltatásban egész pontosan az alábbiak hangoztak el.

„Sándorfalva központjában barnamezős terület rehabilitációjával a helyi termékek árusítására piactér és piaccsarnok kialakítása valósult meg, mellyel a projekt célja a vállalkozások és befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása.

Az építőipar a környezetszennyezés és az üvegházhatású gázok egyik jelentős kibocsátója. Az épületek újrahasznosítása, a bontott anyagok visszaforgatása a globális környezetszennyezés visszafogásának nélkülözhetetlen útja. Éppen ezért fontos, hogy az esztétikailag is tetszetős sándorfalvi piactér csarnokát a város egy régi gabonatároló épületéből alakította ki. Az elbontott épületekből fennmaradó és szerkezetileg megfelelő alapanyagokat pedig újra felhasználta az egyes építmények építése során. E szemlélet gyakorlatba való átültetése elismeréseként a zsűri Sándorfalva Önkormányzatának az „Épület újrahasznosítási” különdíjat adományozta.”

A díjat Dr. Boros Lajos adta és Búza Katalin, alpolgármester asszony vette át.