A fejlődés sosem állhat meg

Már csak 1 augusztusi szabad hely maradt a nyári diákmunkára az Önkormányzatnál
2023-06-30
Munkalehetőség Sándorfalván
2023-07-03

Utoljára frissítve 2023-06-30

Ebben az évben önerős fejlesztést nem tudunk megvalósítani, éppen ezért nagyon fontos a pályázati lehetőségek kiaknázása. Összegyűjtöttük, mi várható az elkövetkező időszakban.

Városunk idei költségvetésének összeállítása nem volt egyszerű feladat. Az önkormányzatokat sújtó rezsiár emelkedés miatt takarékos, átgondolt tervezésre volt szükség, hogy az intézményeinket biztonságosan tudjuk működtetni, a meglévő értékeinket meg tudjuk őrizni és a további fejlődést biztosítani tudjuk. Az sajnos biztos, hogy ebben az évben önerős fejlesztést nem tudunk megvalósítani, éppen ezért nagyon fontos a pályázati lehetőségek kiaknázása. Nagy kihívást jelent a nyertes pályázatok lebonyolítása, ugyanis a megnövekedett költségek miatt egyre nehezebb beleférni a megnyert támogatási összegbe. Az önkormányzat meggyőződése, hogy nyertes pályázatot nem ad vissza. Amennyiben a megnyert pályázati keret a megnövekedett költségek miatt nem nyújt fedezetet a kitűzött célra, úgy a hatóságokkal és a szakemberekkel egyeztetve új műszaki megoldásokat keresve csökkentjük a költségeket az eredeti műszaki tartalom megtartásával. Ezek a folyamatok sokszor időigényesek, de bízunk benne, hogy hamarosan a TOP Plusz pályázatok olyan szakaszba érnek, amely a lakosság számára is érzékelhető lesz, tehát elkezdődnek az építkezések. De nézzük, mi várható az elkövetkező időszakban.

„TOP_PLUSZ-1.2.1-21-CS1-2022-00019 kódszámú Művelődési központ építése Sándorfalván” című pályázatból az egykori „mozi” helyére kerül kialakításra egy olyan épület, amelynek része lesz egy 300 fő befogadására alkalmas nagyterem is, amellyel megoldódnának a nagyobb rendezvények, bálok, családi rendezvények helyproblémái.A végleges kiviteli tervdokumentáció hamarosan elkészül, az építési engedély rendelkezésünkre áll. Tervezetten az elkövetkezendő másfél hónapban megkezdődik az építési munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárás.

Helyi lakosként talán furcsa turisztikai célként tekinteni városunkra, ám jobban körülnézünk, megértjük miért látogatnak el hozzánk szívesen az emberek. Annak érdekében, hogy a jövőben még kedvezőbb úticél legyen Sándorfalva, a „Sándorfalva komplex turisztikai fejlesztése című és TOP_PLUSZ_1.1.3-21-00001 kódszámú” pályázatból tovább fejlesztjük turizmusunkat A Pallavicini kastély tetőtér beépítésének közbeszerzési eljárása tervezetten az elkövetkezendő másfél hónapon belül kiírásra kerül. A pályázat további részét képező Ökopark további bővítése, valamint a sportpálya melletti egykori vendéglátóhely átalakításának tervdokumentációja előkészítés alatt áll. A terv a 319 millió forintos összegű támogatásnak köszönhetően valósulhat meg.

Nagyon várjuk, hogy elkezdődhessen a „Külterületi kerékpárút-fejlesztés Szatymaz-Sándorfalva között” elnyert pályázatunk, melyre A „TOP_PLUSZ-1.2.1-21-CS1-2022-00022 kódszámú” projektben 525 millió forintos támogatást kaptunk. A sándorfalvi szakasz a Vitéz utcától a Sövényházi útig tart, melynek közbeszerzési eljárása tervezetten 1 hónapon belül megindul. A szatymazi szakasznak, mely a körforgalomtól a Vitéz utcáig tart, az építési engedélye folyamatban van, ennek kérelmezője a Szatymaz Polgármesteri Hivatala. Itt a kivitelezés várhatóan később kezdődik.

A Nádastó Szabadidőpark II. ütemű fejlesztése című projekt már a nevével is sokat árul el. Először is azt, hogy a strandunknak nem ez volt az első sikeres pályázata, tovább azt, hogy ez egy előző projekt következő eleme. Ebben az ütemben a „TOP-1.2.1-16-CS1-2019-00014 kódszámú” pályázatból fúrt kút kialakításával ivókutakat hoztak létre, valamint wifi rendszer, napelemes lámpák, csónaktároló helyiség, szelfipont, gyermekjátszótér, napvitorla, partfal védelem – tereprendezés, valamint a szabadidőpark karbantartását elősegítő multifunkcionális gép beszerzése valósult meg. A pályázatban 149 500 000 Ft összegű támogatást kapott az önkormányzat. A Nádastó fejlesztésével Önkormányzatunk nem titkolt célja, hogy minél nagyobb látogatói létszámot vonzzon településünkre és a bevételt városüzemeltetési célokra fordíthassuk.

„Helyi termékértékesítést szolgáló piac fejlesztése Sándorfalván címmel és VP6-7.2.1.1-20 kódszámmal” rendelkezett az a pályázat, amelyből további hűtőpultok, valamint piaci árusító asztalok kerülnek beszerzésre. Jelenleg még folyamatban van a szállító cégekkel a szerződéskötés, ami után megtörténhet az eszközök kézhezvétele. A több, mint 23 500 000 Ft-os támogatás 85%-ban fedezte a projekt költségeit.

Aki az elmúlt hónapokban járt-kelt városunk központjában, észrevehette, hogy a hivatal felújítás alatt áll. Ezt a felújítást is egy pályázatnak köszönhetjük. A „Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal fejlesztése című BMÖFT/6-9/2021 kódszámú” pályázatban 40 millió forint támogatást nyertünk el, melynek köszönhetően új, modern körülmények között fogadhatjuk majd az ügyfeleket várhatóan június közepétől.

A „Hungarikum 2022/9336 kódszámú és Hungarikum kiadvány” című pályázat adott arra lehetőséget, hogy elkészüljön a „Sándorfalva kincsestára” című könyv, amelynek bemutatóját április végén tartottuk meg. A kötetből eddig nem látott szemszögből ismerhetjük meg Sándorfalva helyi értékeit. A képekkel gazdagon illusztrált könyv létrejöttére 3 400 000 Ft támogatást kaptunk.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően Petőfi Sándor emléktábla készül Sándorfalván, melyre 2 millió Forintot ítéltek meg városunknak. Lakossági javaslatok alapján, annak elhelyezése a Május 1. téri buszpályaudvar előtti téren valósul meg. Az emléktáblát Retkes Máté sándorfalvi szobrászművész készíti el.

Végül, de nem utolsó sorban a „Településfásítási Program 2023” -ban elnyert 10 amerikai hárs, 10 gömb szivarfa, 10 korai juhar ősszel érkezik városunkba, mellyel tovább zöldítjük Sándorfalvát.