78 éve történt a doni katasztrófa

Év eleji ruhabörze Sándorfalván
2021-01-11
Illetékmentesek lettek egyes eljárások
2021-01-13

Utoljára frissítve 2021-01-12

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A 2. Magyar hadsereg soraiból rengetegen estek el. Ma erről emlékezünk meg.

A Don-kanyarnál történt katasztrófával kapcsolatos sándorfalvi kötődésről Dupka György, Halottaink 1944-1959 A kárpátaljai szovjet népirtás eddig ismert áldozatainak névsora című könyvében lehet olvasni. A könyvből az ide vonatkozó részletet alább szó szerint idézzük.

HUSZTSÓFALVA/DANILOVO

Lakossága 1944-ben közel 500 fő volt. Egy–két magyar család lakott itt. Elfoglalásának időpontja: 1944. október 23. A magukat ruszinnak/ukránnak vagy szlováknak valló férfiakat nem vitték el. A település ön-bíráskodó partizánjai az Apáczky család férfi tagjait helyben megölték. A család tragédiájáról, a „nagyapa és két nagybácsi meggyilkolásáról” Gebevanné Hudán Jolán huszti lakos számolt be címünkre eljuttatott leve-lében:

„Sófalván (Danilove) laktak. Nagyapa a Sándorfalvi Sóskútnak volt a felügyelője. Apáczky Károly 70 éves. Fia, Apáczky Károly a falu jegyzője, akkor 50 év körüli, és kisebbik fia, Apáczky Dezső 38 éves volt. A falubeli-ek elhurcolták vasárnap este a községházára, és hétfőn este ölték meg. Két hét múlva talált rájuk egy pásztorfi ú a hegy alján. A gyilkosok közül még hárman élnek. Édesapám eltemette őket, de sírjukhoz csak három éve, hogy merünk járni…”

Levélírónk és Budapesten élő nagybátyja szerette volna körül cementezni a sírokat, evégett a városi pártbizottságon is jártak, de ott elutasították a kérésüket, mondván: „Ellenségek voltak – magyarok!”

A település második világháborús, eddig ismert vesztesége 3 fő.

Mártírok: Apáczky Dezső, id. Apáczky Károly, ifj. Apáczky Károly. A KSZU ZO725 jegyzékében: 1 polgár a hadicselekmények áldozata (1944.12.05.)

Megemlékezésünket dr. Zempléni Miklósnak, a 2. magyar hadsereg egykori honvédorvosának „A boldog szunnyadókhoz” című versével zárnánk.

„Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg!
Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely értetek pereg.
Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák,
Aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó,
S nyugtasson a Donnak zúgása, mint a Tisza folyó.”