Üdvözöljük Sándorfalva város honlapján!

AHOL OTTHON VAGYUNK!


Sándorfalva Szegedtől tizenkét kilométerre északnyugatra Szeged és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark között félúton a Szegedet Csongráddal összekötő út mentén helyezkedik el. A régi 5-ös útról Szatymaz felől közelíthető meg. A település szomszédai délről Szeged, keletről Algyő és Hódmezővásárhely, északról Dóc, nyugatról Szatymaz és Balástya. Keletről egy kilométer hosszan a Tisza sodorvonala a közigazgatási határ. A település külterületének jelentős része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik, így szikes pusztái és homoki erdője védett természeti értékek.
A város neve az alapítóra, Pallavicini Sándorra utal.

Térkép

NÉPESSÉG

Sándorfalvát alapítása után nem sokkal, az 1880. évi népszámláláskor már közel 3400 ember lakta. Népessége a következő negyven év alatt viszonylag dinamikusan, a hatezres szint közelébe nőtt, majd sokáig e körül ingadozott. Fejlődése 1970 után váltott ismét nagyobb ütemre, lakóinak száma azóta bő kétezer fővel emelkedett. A várost ma már több mint nyolcezren lakják.

GAZDASÁG

A település gazdasági szerkezetére az 1960-as évekig a földművelés volt a jellemző annak ellenére, hogy 1948-ban megalakult az első ipari szövetkezet, amelyet nyolc cipész alakított. A szövetkezet később varró, asztalos, műkőkészítő és lakatos üzemet is működtetett, valamint építőipari és személyi szolgáltatással bővült. Az 1980-as években több mint négyszáz főt foglalkoztatott.

2019-09-20

22 zsák szemetet gyűjtöttünk össze

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” kezdeményezésére péntek reggel rengeteg út mentén eldobott hulladékot gyűjtöttek az önkormányzati dolgozók és a SÖV Kft. munkatársai.
2019-09-18

Lezajlott a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport első ülése

Az EFOP-1.6.3-17-2017-00003-as számú és Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program névre hallgató pályázat keretein belül a kültereteken élőket is segíti a Csongrád Megyei Közgyűlés. Ennek a programnak tartották szeptember 18-án, szerda délelőtt 10 órától Sándorfalván az első fórumát.
2019-09-18

Aláírták a „Bikakaszáló” kivitelezési szerződéseit és munkavégzésre átadták a területet

Szeptember 11-én, a délelőtti órákban megszülettek a Bikakaszáló hasznosításához szükséges építkezésről szóló szerződésekre az aláírások. Pár nappal később a területet is átadták munkavégzésre.
2019-09-18

Ebzárlat és legeltetési tilalom Sándorfalva külterületén

Dr. Holubán Csilla, járási hivatalvezető nevében, Dr. Tihanyi Zala, járási főállatorvos Sándorfalva külterületére 2019 október 5-től, 2019 október 25-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

SÁNDORFALVA KÉPEKBEN

Betűméret