Sándorfalván is készülnek koronák

Emlékszik még hogy nézett ki régebben a Templomkert?
2019-08-22
Felhőtlen hangulatban táboroztak a sándorfalvi és dóci gyerekek
2019-08-22

Utoljára frissítve 2019-08-22

Szent Korona csak egy van. A sándorfalvi Szécsi István házában mégis találni több, egészen pontos másolatot is, ugyanis a volt karosszérialakatos annak szentelte szabadidejét, hogy a lehető legtökéletesebb másolatot készítse el a magyar Szent Koronáról.

Régebben autófényezőként és karosszérialakatosként dolgozott Szécsi István, de ma már nyugdíjas éveit tölti. A koronakészítés egyfajta hobbiként indult el nála. Azóta viszont mondhatni, hogy ez sokkal többé fejlődött ki, mert István munkáit több kiállításon is lehetett már látni.

A sándorfalvi Városnapokon, a Kastélyban megtekinthetőek voltak a koronázási ékszerek másolata, de más településekre is eljutottak már a korona másolatok. Legutóbb Szatymazon, a Szent István Templom 80 éves jubileumi szent misén, illetve vitéz Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnökének kertjében, a szegedi Nemzeti Emlékkertben fordult meg Szécsi István az egyik munkájával.

Inkább a munka bennük az érték és nem az anyag

Szécsi István már tíz koronamásolatot készített el, de mindet már nem lehet megtekinteni. Az első darabot, amit még acélból készített meg is semmisített. Ahogy ő fogalmazott, minden egyes korona másolattal picit javult a munkája. Bár a hétköznapi avatatlan szemnek elsőre nem tűnik fel a különbség, alaposabb szemrevételezés után az apróbb különbségek szembetűnnek.

Az a korona, amit a fotókon is lehet látni, már rézből készült. A fényképen nem úgy tűnik, sőt, ha élőben látja az ember, még úgy is azt lehet hinni, hogy valódi ékkövek díszítik a korona másolatot, ám valójában azok aprólékosan csiszolt ékszergyanták.

Mivel a korona rengeteg kisebb részből tevődik össze, olyan műve is volt már Istvánnak, amin két évet dolgozott. Egy szinte a valósággal teljesen megegyező másolat készítése tehát rendkívül időigényes munka, ezért a hobbi ötvös nem véletlenül mondja azt, hogy inkább a befektetett idő az, amitől a koronái értéket kapnak.

Mindehhez István még azt is hozzátette, hogy immáron mintegy 20 éve foglalkozik azzal, hogy miként is néz ki a Szent Korona. Számtalan óra áll már mögötte, amit kutatással töltött el, annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb másolatot tudja elkészíteni.