Nehéz pénzügyi évet zártunk

Tájékoztatás az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokról
2020-12-17
Ismerős arc a TV2 show-műsorából
2020-12-17

Utoljára frissítve 2020-12-17

Mire költött idén az önkormányzat? Mennyiből gazdálkodhatott és hogyan ellensúlyozta az elvonásokat? Az alábbiakban Sándorfalva 2020-as költségvetését foglaltuk össze.

Amikor önkormányzatunk elfogadta a 2020-as költségvetést, melynek főösszege 3 milliárd 275 millió forint volt, még nem sejtette, hogy az idei év rendkívüli kihívások elé állítja Magyarország valamennyi önkormányzatát, köztük Sándorfalvát is.

A költségvetés közel felét, 1.622.916.210 forintot a nyertes, már megvalósítás alatt lévő pályázatok adták. Ez a pénz a Magyar Államkincstárnál vezetett külön számlán van, az másra nem költhető. Ebből valósul meg a Piac fejlesztése, a Bika kaszáló infrastrukturális fejlesztése, a 36 fős bölcsőde építése, a Nádastó szabadidőpark bővítése, a Szeged-Ópusztaszer kerékpárút kialakítása, illetve a könyvtárfejlesztés, a kastély felújítás, a helyi értéktár bemutatótere és a klímastratégiai akciók.

Sokba került intézményeink fenntartása

Az intézményi rendszer fenntartása a költségvetés 22 %-át teszi ki, melyekre állami támogatást 631,7 millió forintot kaptunk. Alább az intézmények költségvetését láthatják, zárójelben az önkormányzati önerőt. Nem elég ugyanis az állami támogatás a feladatok ellátására, azt ki kell egészítenünk, hogy a feladatokat ellássuk.

Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal: 244 millió forint (109 millió forint)

Iskolai étkeztetés: 72,8 millió forint (4,5 millió forint)

Sándorfalvi Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény: 194 millió forint, (63,9 millió forint)

Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár: 133,3 millió forint (73,6 millió forint)

Sándorfalvi Önkormányzati Vagyonkezelő Nonprofit Kft.: 168 millió forint (94 millió forint)

Sándorfalvi Pipacs Óvoda: 237 millió forint (35 millió forint)

A legtöbb fejlesztésről lemondtunk

Saját beruházásokat, fejlesztéseket 80 millió forint értékben terveztünk az idénre. A Rózsa utca 900 méteres szakaszának 50 millió forintos aszfaltozásáról a kiviteli szerződést már a járvány előtt megkötöttük, így az meg is valósulhatott. A többi fejlesztést tavaszról későbbre halasztottuk, majd fel is függesztettük. Az erre szánt összeget a képviselő-testület döntésével tartalékba tette és minden munkáról külön fog dönteni.

Elvonások és többletkiadások

A veszélyhelyzet kapcsán a Kormány által bevezetett gazdasági mentőintézkedések forrásának megteremtésében az önkormányzati szektort is érintették elvonások. Ez településünk tekintetében 27 millió forintos bevétel csökkenést eredményezett, a gépjármű adó 40%-os elvonása miatt. További bevétel kiesést jelentett a vállalkozók idegenforgalmi adó megfizetése alóli mentesítése, mely további 500 ezer forintos bevételi elmaradást eredményezett.

Többletkiadásként jelentkezett ugyanakkor a veszélyhelyzet kapcsán felmerülő védekezési és fertőtlenítési feladatok ellátási költségének finanszírozása, melyre külön forrást nem biztosított a Magyar Állam. 2020. decemberéig ez Sándorfalván 6 millió forintot tett ki.

Megszorító intézkedések

Az elvonások és a felmerült többletkiadások okán jelentős megszorító intézkedések meghozatalára kényszerült Önkormányzatunk

  • az intézményi rendszer kizárólag a működéshez szükséges kiadásait teljesítette,
  • a képviselő-testület az első hullám alatt lemondott tiszteletdíjáról, a polgármester és az alpolgármester költségtérítéséről. Ezzel 2.523.248 forint költségmegtakarítást értünk el,
  • a civil szervezetek többségének támogatását, illetve a járdaprogramot, belterületi csapadékvíz rendszer építést, a 2020. évre tervezett zöldprogramot és játszótér fejlesztési programot felfüggesztettük.

Csapás érte az önkormányzati vállalkozásokat is

A veszélyhelyzet kapcsán meghozott kormányzati döntések az önkormányzati tulajdonú Kft. és a kulturális intézmény gazdálkodását, működését sújtották legjobban, Márciusban bezárt a Kastély Kávézó, a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár pedig az elmaradt rendezvények
miatt a tervezett bevételének mindössze 43 százalékát teljesítette.

Az elmúlt időszak megtanított bennünket arra, hogy nem költségvetési, hanem pénzforgalmi szemlélettel kell a gazdálkodásunkat figyelni. Tervezhetünk szép számokat, nagy célokat, de azok megvalósítását nagyban befolyásolja a ténylegesen rendelkezésünkre álló pénzösszeg, vagyis annyit költhetünk, amennyi pénz a bankszámlánkon van.