Internetezzen biztonságosan!

4. napirendi pont: Döntés Sándorfalva Városi Önkormányzatnak a Sándorfalva, külterület 0398/3 helyrajzi számú ingatlanban fennálló 10/24 tulajdoni hányadának értékesítésre történő kijelöléséről
2019-07-26
Hogyan használjuk a szelektív hulladékgyűjtőket?
2019-07-31

Utoljára frissítve 2019-07-30

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tájékoztatója a biztonságos internetezésről.

Tippek szülőknek

 1. Beszélgessen róla gyermekével, hogy miért, hogyan és mire használja az internetet, mobiltelefont!
 2. Akár az Ön gyermeke is lehet internetes zaklatás áldozata, vagy akár tudatlanságból maga is zaklatóvá válhathat. Figyeljen rá! Intő jel lehet, ha gyermeke feszültnek, idegesnek tűnik internetezés vagy mobilozás után.
 3. Ismerje meg a gyermeke által használt szolgáltatások biztonsági eszközeit! A legtöbb közösségi oldalnak, chat oldalnak vannak „blokkolás” vagy „elutasítás” gombjai, biztonsági beállítási menüpontjai, némelyik lehetőséget nyújt az online üzenetek rögzítésére is.
 4. Hívja fel a gyermek figyelmét, hogy ne válaszoljon a rossz szándékú, zaklató üzenetekre!
 5. Mentse el bizonyítékként a zaklató e-maileket, üzeneteket, online beszélgetéseket. Képernyőfotó helyett használja a [Ctrl]+[s] billentyű-kombinációt!
 6. Jelentse a zaklatást! Ezt megteheti a www.biztonsagosinternet.hu oldalon, az iskolánál, a szolgáltatónál, súlyos esetben akár a rendőrségen a 107-es hívószámon, vagy anonim módon a 06-80-555-111-es számon.

Tippek gyerekeknek

 1. Mindig tartsd tiszteletben a többieket! Nem tudhatod, milyen hatással vannak szavaid, vagy az általad küldött képek másokra, ezért gondold meg, mit mondasz, küldesz másoknak.
 2. Gondolkozz, mielőtt bármit közzéteszel! Tudnod kell, hogy amit feltöltesz, legyen az fotó vagy szöveg, nagyon gyorsan elterjedhet, nem törölhető, örökre online maradhat.
 3. Ne vágj vissza, ne válaszolj haragból! A zaklatók célja, hogy valamilyen reakciót váltsanak ki belőled, ezért ha nem foglalkozol velük, valószínűleg továbbállnak!
 4. A jelszavadat kezeld úgy, mint a fogkefédet. ne oszd meg másokkal! A mobilod számát csak megbízható barátaidnak add meg!
 5. Ha bántanak, zaklatnak, mentsd el a bizonyítékokat! Tanuld meg, hogyan mentheted el a sértő üzeneteket, képeket vagy online beszélgetéseket (pl. [Ctrl]+[s] billentyű-kombináció)!
 6. Hallgatással se támogasd a zaklatást! Ha ilyesmi jut a tudomásodra, segíts az áldozaton! Szólj egy felnőttnek, akiben megbízol, és vagy tárcsázd a Kék Vonal Helpline számát, a 116-111-et (körzetszámok nélkül ingyen hívató), írj az info@kek-vonal.hu emilcímre!

Bűncselekmény észlelésekor hívja a 112 vagy 107-es telefonszámot!

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Csongrád Megyei RFK-Bűnmegelőzési Osztálye-mail: barka@csongrad.police.hu112 –központi segélyhívó / rendőrségi segélyhívó -107