Hőségben, ihletetten, természetközelben alkottak a művészek

Vigyázzunk kutyáinkra, tartsuk őket kerten belül!
2022-08-17
Takarítói állás Sándorfalván
2022-08-18

Utoljára frissítve 2022-08-18

Retkes Máté, sándorfalvi szobrászművész, a Sándorfalva Városi Önkormányzat és a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár közreműködésével megszervezte az augusztus elsejétől két héten át tartó 2. Sándorfalvi Újműhely Művésztelepet. Nyílt napjukon arról beszélgettünk, miket és hogyan alkotnak.

Augusztus 6-án már a kora délelőtti órákban izzasztó hőség volt. Délután 3 órai kezdéssel hirdették meg a Művésztelep nyílt napját. A Homokpusztai közösségi Ház udvarán Retkes Máté már behűtött vizekkel és hideg, házi bodzaszörppel várta a vendégeket, akik azért mentek ki a hat művész közé, hogy bele leshessenek az alkotói folyamatba.

Nem mindennapi lehetőség volt ez. Testközelből megfigyelni hogyan születnek azok a festmények, amelyek végül galériák falait díszítik, hogyan faragják, ütik, vágják, hegesztik az anyagokat, amelyekből végül szobrok születnek. Két ecsethúzás és flexelés között a művészek arra is szakítottak időt, hogy elmondják, alkotásaiknak milyen üzenete van és hogyan jönnek létre.

Az alkotói csapatban idén kizárólag hölgyek voltak a festőművészek. Csanálosi Mária már az első Művésztelepen is alkotott. Ezúttal egy olyan festménysorozatot készített, amelyre egyfajta naplóként gondol, ugyanis azt örökítette meg festményein, amit a művésztelepen látott. Érdekessége alkotásainak, hogy azok ókori egyiptomi stílusjegyeket hordoznak.

Mária festőtársa, Kusnyár Eveline témájának kislányát és kisfiát választotta. A gyermeki csintalanság, ártatlanság, és a természettel való ösztönös harmónia jelenik meg festményein. Eveline őszintén beszélt arról, hogy egy-egy ilyen művésztelep azért is tesz jót a művészeknek, mert zavartalanabbul tudnak dolgozni, mint otthon.

A Művésztelep ötletgazdája, Retkes Máté szobrász a Móló című alkotásának egy új változatát készíti. Elmondása szerint szobrát nem a jelenlegi szárazság, hanem az utazás témája ihlette. Saját bevallása szerint már gyerekkora óta foglalkoztatják a hajók, csónakok. A vízi járművek témája többször is központi szerepet kaptak már alkotásaiban.

Németh Csaba egy fekvő szirénen dolgozott, amelyet fémből hegesztett, illetve rakott össze. Alkotásával arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a misztikumnak még mai világunkban is van tere. Leginkább érzéseket, érzelmeket próbál meg tárgyias formában visszaadni a műkedvelőknek.

Bajári Zsolt szobrait, amelyekben archaikus görög témákat dolgoz fel, betonból és speciális műszikla-habarcsból készíti. Egyetértett abban, hogy lát némi kapcsolatot az alkotások között: Mátét és Csabát a víz motívuma kapcsolja össze és ő is a mítoszok világából merítve alkot, ami kapcsolódik Csaba és a negyedik szobrászművész, Szabó Zoltán alkotásához.

Zoltán ősi toposzokat és szimbólumokat használ munkája során: ezúttal sárkányokkal viaskodó hősalakokat örökített meg. Figuráinak szándékosan nincs realisztikus formája, mégis közérthetőek. Igaz a projektjén Zoltán már több éve dolgozik, de számára is jelentős lendületet ad az, hogy a hétköznapokból két hétre kiszakadva csak az alkotásra koncentrálhat.

Művészként viszont nem szólhat az élet csupán a munkáról. A Művésztelep szobrászai és festői a feltöltődésnek is hagynak teret. Ahogyan arról beszámoltak, Sándorfalva számukra erre a tökéletes terep. Zsolt például reggelente hatalmasokat sétált a közeli erdőben kutyájával Jannival, és a Sándorfalvi Bivalyrezervátumot is meglátogatták. A nyugalom, a természet közelsége, a sándorfalvi emberek közvetlensége és kedvessége egyszerre volt inspiráló és felüdítő a művésztelep alkotóinak.

Ezeken kívül esti programot is szerveztek. Így látogathattunk el augusztus 11-én este a Kastély dísztermébe Weiner Sennyey Tibor „A méhészet művészete” című előadására, amelyet egy kerekasztal beszélgetés követett Ibos Éva művészettörténész vezetésével. Mindkét programból sokat lehetett tanulni és jókat lehetett derülni az előadó humorán. A kerekasztal beszélgetésnél sem maradtak el a kacagások amellett, hogy igenis komoly művészeti témákat feszegettek.

A művésztelep záróeseménye az a kiállítás megnyitó volt, amelyen a nagyközönség megtekinthette a már kész műveket. Ezen az eseményen is Ibos Éva volt segítségünkre abban, hogy könnyebben megértsük a művészetek világát. Alkotóról alkotóra vezette végig a kiállítás látogatóit. Minden egyes szobrász és festőművész kapcsán részletes szakmai bemutatót hallhattunk, amelyben kitért arra is, hogy maguk a művek miről szólnak.

Reményeink szerint jövőre találkozunk újra a Sándorfalvi Újműhely Művésztelep alkotóival már a 3. Művésztelepen.