Erdélyi József, Sándorfalva szülötte a Magyar Kultúra Lovagja lett

Nem mindennapi esemény történt a Hivatal életében
2023-02-24
Ismerjük meg a Sándorfalván, a sándorfalviakért tevékenykedő embereket!
2023-02-27

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én adták át a Magyar Kultúra Lovagja címeket. A kitüntetést a sándorfalvi Erdélyi József is megkapta.

Budapesten a Stefánia palota-Honvéd Kulturális Központban adták át január 22-én a Magyar Kultúra Lovagja címeket. Idén a társadalmi szervezetek és önkormányzatok 175 személy elismerésére tettek javaslatot. A díjazottak között volt egy sándorfalvi is. Erdélyi Józseffel a lovagi címről és annak átvételéről beszélgettünk.

A címre Erdélyi Józsefet a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület nevében néhai vitéz Szilágyi Árpád elnök terjesztette fel, amelyet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány országos kuratóriuma bírált el. Erdélyi Józsefnek a lovagi cím nem is annyira a jelenről, hanem az eddigi 70 éve megkoronázásáról, zenével, kultúrával kapcsolatos tevékenységének elismeréséről szól.

– Lovagnak lenni manapság azt jelenti szerintem, hogy aki elnyeri ezt a megtisztelő címet, annak képesnek kell lennie az önzetlenségre, a segítőkészségre, az alkotóképességre, amelyeket kellő szerénységgel és alázattal gyakorol, mindezt a jövő nemzedékeknek mintaként állítva – fogalmazott.

Erdélyi József zenei munkássága az elemi iskolában kezdődött. Második osztályos korától tangóharmonikázott, majd hatodik osztálytól Szegeden tanult fagotton játszani. Közben autodidakta
módon megtanult gitározni is, majd a citera felé fordult. A Sándorfalvi Citerazenekarban évtizedeket töltött el. A helyi Őszikék kórusban és a Sándorfalvi Kamarakórusban zenei kíséretet vállalt citerával és gitárral. Miután elhagyta a Sándorfalvi Citerazenekart, Szegeden megalapította a Szögedi Tiszavirág Citerazenekart. Eközben a gitárt sem felejtette el. A Klikk együttes után a Márvány zenekarban, végül a Garázs Retro Band zenekarban szólógitározott.

– A gálaműsor a díjak átadásától a műsorokig nagyon profin volt megszervezve, de természetesen az volt számomra a felejthetetlen, amikor az Atyalovag Nick Ferenc a karddal a vállamat érintette. Ez azért „bizsergős” volt – mesélt élményeiről.

József már sokakat tanított citerázni és gitározni, és minden diákját a következő tanáccsal látta el: „Egy hangszernél az alapokat kell megtanulni, a többi csak gyakorláson múlik. Úgy fogalmaztam: a zenetanulás erős akarat, és gyenge elme kérdése. Ha az ember eléggé kitartó, akkor a jutalom nem fog elmaradni, kinek előbb, kinek utóbb. Az én példám ékes bizonyíték erre.”