Bemutatkozott a város idei költségvetése

SÖV: nagy segítség az új traktor
2020-03-04
Életmódváltás: önnek is sikerülhet!
2020-03-04

Utoljára frissítve 2020-03-05

Közmeghallgatásos testületi ülésen ismertette Gajdosné Pataki Zsuzsanna Sándorfalva 2020-as költségvetését. Az ülésen tárgyaltak a város nevéről, címeréről, zászlajáról és pecsétjéről, valamint azok használatának rendjéről és kiválasztották az épülő bölcsőde műszaki ellenőrét és közbeszerzési szakértőjét is.

Tizennyolc napirendi pontot kellett a február 13-i közmeghallgatással egybekötött ülésen megtárgyalniuk a képviselőknek. Az ülés a „vagyonnyilatkozati kötelezettséggel” indult: Jenei Csaba, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, mindenki határidőre, szabályosan leadta a nyilatkozatát. Ezután a hagyományokhoz híven először Gajdosné Pataki Zsuzsanna beszámolt a két ülés közötti döntésekről, tárgyalásokról. Ezek közül az egyik legfontosabb esemény, hogy február 13-án lezajlottak a robbantási mérések a kiskerteknél, illetve a testületi ülés napján aláírta az önkormányzat a piac kivitelezőjével a szerződést, így kezdődhet az építkezés a módosított tervek alapján. A szennyvízzel kapcsolatosan dr. Török Éva jegyző közölte, a Szegedi Törvényszék február 4-én tárgyaláson kívüli végzést küldött Sándorfalvának: új szakértőt rendeltek ki, akinek március 10-éig kell a szakvéleményét a bíróságnak benyújtani. Az ivóvíz minőségéről azt mondta, több bejelentés érkezett az önkormányzathoz a lakosoktól az ivóvíz rossz minőségéről. Az önkormányzat egyeztetett az Alföldvízzel, a szolgáltató kijelentette, eljártak a bejelentések ügyében. A polgármester közölte azt is, az önkormányzat kérésére a második negyedévben a teljes település ivóvízhálózatában szivacslövedékes tisztítást végez majd az Alföldvíz. A költségvetéssel kapcsolatosan már itt aláhúzta, idén a büdzsé nagyon nagy fejlesztéseket nem tartalmaz, pont azért, hogy a sok kis apró feladatot lehetőség szerint egytől egyig meg tudja oldani ebben az évben a testület. Elmondta azt is, hatvan fővel többen élnek Sándorfalván, mint tavaly, folyamatosan nő a lakosságszám. – Lassan arra kell gondolnunk, hogyan bővítsük a város belterületét, hogy még többen lakhassunk Sándorfalván – tette hozzá Gajdosné Pataki Zsuzsanna.

Eldöntötték, hogy 0–150 ezer forint közötti összeget kérhet a város ezután azért, hogy bárki használhassa Sándorfalva nevét. Ezután két társulási megállapodás kellett módosítani: a Sándorfalva–Szatymaz–Dóc Települések Egészségügyi Alapellátásának Közös Fejlesztéséért Önkormányzati Társulásét és a Sándorfalva–Szatymaz Szennyvíz-, Csatorna Beruházó Társulásét, előbbinél a szervezeti és működési szabályzatot is finomítani kellett, megtették mindkét esetben. Hetedik napirendi pont az Alföldvíz Zrt. alaptőke-emelése tulajdonosi részvényjegyzéssel volt: ezt elutasította a testület, nem hagyták jóvá a kérést.

Megszavazták a Sándorfalvi Kulturális Központ 2019-es beszámolóját és az idei munkatervét is. Igent mondtak a SÖV, majd a Sándorfalvi Építő Kft. idei üzleti tervére, ezután kezességet vállaltak a SÖV idei folyószámlahitel-felvételéhez. Meghatározták a Pipacs óvoda beiratkozás időpontját: április 27-én, hétfő 7–16 óráig, 28-án, kedden 8–17 óráig lehet beíratni a gyereket az óvodába. Kiírta a testület a kulturális központ igazgatói pályázatát – kötelességük volt megtenni. Ezután megszavazták a polgármesteri szabadság éves ütemtervét és a civil szervezetek támogatási elszámolását is. Döntöttek a bölcsődeberuházáshoz szükséges műszaki ellenőr és közbeszerzési szakértő személyéről.

Majd jött a közmeghallgatás ahol a polgármester egy prezentáció segítségével ismertette a város idei költségvetésének tervezetét. Elmondta, ahogy minden évben, úgy idén is, a költségvetés alapja a lakosságszám: 2019. január 1-jén 8348-an laktak Sándorfalván, ez alapján kapja a város a központi költségvetésből a támogatást. Gajdosné Pataki Zsuzsanna kijelentette, Sándorfalva azon Csongrád megyei települések közé tartozik, ahol folyamatosan nő a lakosságszám. Az igazi cél, hogy a város elérje a tízezer fős lakosságszámot, mert így új fejlesztési lehetőségek nyílnának meg Sándorfalva előtt. Az állami támogatás jelentős részét az önkormányzat működési feladataira, a közös hivatal működtetésére, a köznevelési feladatokra valamint a szociális és gyermekjóléti feladatokra fordítja. A város legjelentősebb adóbevétele hagyományosan az iparűzési adó, az adóbevételek több mint hatvan százalékát teszi ki. Nőtt Sándorfalva adóerő-képessége, bár még mindig meglehetősen alacsony: 10 ezer 945 forint. Kiderült a prezentációból az is, idén az összes önkormányzati szintű kiadás majdnem felét a beruházások és felújítások jelentik. Az érdeklődő városlakók láthattak arról is grafikont, hogy a legtöbb állami támogatást az óvoda kapja – közel 200 millió forintot –, amelyet az EESZI követ, valamivel több, mint 100 millió forinttal. A legtöbb saját bevétele a SÖV-nek – közel 90 millió forint –, a második ezen a listán a Sándorfalvi Kulturális Központ több mint 70 millióval.

A prezentáció végén Széll Istvánné a leendő kézilabdacsarnokról, a sándorfalvi körjárati buszvonal esetleges módosításáról és a Munkácsy utcai csatornahelyzetről érdeklődött. Gajdosné Pataki Zsuzsanna azt felelte, a Munkácsy utcánál túl van a város a közbeszerzésen, „belefértünk abba az összegbe, ami jelenleg rendelkezésre áll”, így a Maros utcánál hamarosan megépülhet az elkerülő csatornaszakasz, azaz megoldódhat végre a szennyvízhelyzet. Bankgaranciából finanszírozza ezt az önkormányzat, ami azt jelenti, a beruházás egy forintjába sem kerül Sándorfalvának. A busszal kapcsolatosan azt mondta a polgármester, hogy tárgyal a város a Volánbusszal arról, hogy a körjárat valóban elmenjen felvégbe. Valahol az Öregek Napközi Otthonánál lenne egy megállója is. A legutolsó tárgyaláson arról is szó volt, hogy ezért nem kell tarifát emelni, emiatt nem drágulnak a jegyek és a bérletek. Ehhez viszont az utat meg kell erősíteni és szélesíteni is kell az utcákon az aszfaltot, amely jelenleg körülbelül 11 millió forintba kerülne. A kézilabdacsarnokkal kapcsolatosan azt mondta a polgármester, továbbra is várja a város, hogy a Tisza Volán SC összegyűjtse a rá eső taót. Ha ez sikerül a sportklubnak, akkor indulhat majd a beruházás. A polgármester abban bízik, május 31-éig a következő tao-feltöltésig sikerül összeszedni a Tisza Volánnak a taót.

Legközelebb március 26-án tart rendes ülést Sándorfalva képviselő-testülete. A televízió által is közvetített ülés megnézhető a város honlapján – sandorfalva.hu – valamint megtalálhatók a Sándorfalvi Kisbíró YouTube-csatornáján is – youtube.com, a keresőbe írják be: Sándorfalvi Kisbíró –, ahol korábbi testületi ülések felvételei is újra megnézhetők.