„Otthonról mindig hazajöhetsz!”- HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Júniusi hírlevél a rendőrségtől
2023-06-27
Sándorfalvi Kisbíró – 2023. június
2023-06-28

Utoljára frissítve 2023-06-28

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  3.215.740- Ft támogatásával a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola 2023. június 6-7-8-9. között 40 tanuló és 4 kísérő részvételével valósította meg a HAT-22-01 Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek- „A népmese örök és összeköt-diáktárlat és találkozó Kalotaszentkirályon a Magyar Népmese Napja alkalmából” HAT-KP-1-2022/1-000766 jelű projektet.

A 2022/2023-as tanévben is megvalósulhatott a Határtalanul program, melynek célja a Magyarország határain kívül élő magyarság életének, kulturális értékeinek megismerése. A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola hatodik alkalommal pályázott sikeresen a programra, így az úti cél újra Erdély, pontosabban a Partium, Bihar, Kalotaszeg kis részlete. A tanulmánytúra részesei voltak az iskola hetedikes tanulónak nagy része (40 fő) és kísérőik, Lakatos Krisztina, Nagy Márton Ágnes, Pigniczki Zoltán és Bertáné Takács Erika.

A négynapos túrán (2023. június 6-9.) sok-sok ismerettel, élménnyel gazdagodtak tanulóink, hiszen a történelmi vidék gyöngyszemeit tekinthettük meg.  Jártunk Nagyszalontán Arany rekonstruált szülőházánál és a Csonka toronyban, Aradon koszorút helyeztünk el vértanúink emlékművénél, Nagyváradon megtekintettük a székesegyházat, melyet Szent László királyunk alapított, Kolozsváron tiszteletünket tettük a Szent Mihály- templomban és Mátyás király szülőházánál. De nemcsak történelmi, irodalmi emlékeket kerestünk fel. Végigküzdöttük magunkat a tordai hasadékon, megcsodáltuk a Sárkányok kertjének homokkő „szobrait”, Torockó csodálatos fekvését és a kiskohi cseppkőbarlang csodáit. Elámultunk a tordai sóbányán, ahol már kétezer éve folyik a sókitermelés, és egy részén különleges turisztikai központot alakítottak ki óriáskerékkel, csónakázó tóval. De a legemlékezetesebbek mégis azok a pillanatok voltak, amikor az ott élő, és magyarságukat óvó emberekkel beszélgettünk: a kalotaszentkirályi iskolásokkal, a házigazdáinkkal,  Pázmány Attilával, a tamáshidai lelkésszel, aki igazi történelemórát tartott nekünk, és mindezt ő érezte megtiszteltetésnek; Gábor Ferenccel, a köröstárkányi helytörténésszel, akinek előadását az 1919-es mészárlásról és az utána következő újjáépítésről, erőről, akaratról, összefogásról síri csendben, meghatódva hallgatták a gyerekek és a felnőttek is. A cikk címe is tőle származik és ő valóban szívesen lát mindenkit, aki otthonról hazajön.