Intézményi barangoló: A kultúra központja Sándorfalván

2019. április 25
2019-05-08
Tájékoztató a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésével kapcsolatban
2019-05-10

Biztosan minden helyi lakos ismeri a Sándorfalvi Kulturális Központot, de valóban ismerik? Tudták például, hogy a művelődési ház régebben kocsma volt?

Felkerestük a központ igazgatóját, Feketéné Bárkányi Ilonát, hogy a lehető legtöbb érdekes információt gyűjtsük be tőle az intézményről.

– Hogyan foglalnád össze a Sándorfalvi Kulturális Központ tevékenységét?

– Intézményünk rendkívül sokrétű tevékenységét több helyszínen végzi, hiszen az SKK művelődési ház, könyvtár, ifjúsági központ, kiállítóhely és emlékház is egyben. Közművelődési-, közgyűjteményi, muzeális-, és vállalkozási tevékenységet is ellátunk. Öt telephelyünk van, melyek közül az úgynevezett „bázisunk”, a város ékessége a Pallavicini Kastély. Ez az az épület, amely Sándorfalva alapítása óta, immár 140 esztendeje része a település életének: az eredetileg uradalmi központként, később iskolaként funkcionáló épület jelenleg kiállítóhelyként működik, állandó és időszakos kiállításokkal, konferenciák, kulturális programok, esküvők helyszíneként Ebben az épületben működik hangulatos kávézónk, ami a vállalkozási tevékenységünk „szíve”.

– A Petőfi Sándor Emlékkönyvtár, tizennyolcezer kötetes állományával, könyves programjaival, olvasásnépszerűsítő foglalkozásaival a valamikori jegyzői lakásban működik. A harmadik telephelyünk a régi „Művház”: a Budai Sándor Művelődési ház, mely az elmúlt évtizedekben számos emlékezetes programnak adott otthont a helyi kulturális élet központjaként, és négy éves kieséssel-amikor is átmenetileg raktárként funkcionált- néhány éve újra civil szervezetek „otthona” A modern Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központ családi, önkormányzati, és egyéb rendezvények helyszíne. A gyönyörű Budai Sándor Emlékház és Tájházban található Budai Sándor hagyatéka, és minden, ami a sándorfalvi citerás élettel kapcsolatos.

– Mennyire nehéz így megszervezni a munkát, hogy öt telephelyen egyszerre működik az intézmény?

– Azt hiszem, hogy az összehangolás a kulcsszó. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne ütköztessünk programokat.

– Kik dolgoznak az intézményben? Kiknek köszönhetik a sándorfalviak a helyi kulturális életet?

– Művelődésszervezők, könyvtárosok, pultosok, rendezvénytechnikus, gazdasági ügyintéző, karbantartó. Ők azok, akik a szakmai munkát ellátják. Közfoglalkoztatott munkatársaink a rendezvények technikai hátterének biztosításában és telephelyeink tisztaságának, rendezettségének megőrzésében tevékenykednek.

– Mióta működik így, a mostani formájában az intézmény?

– 2010-11-ben készült el az óriási beruházás, aminek az eredménye a gyönyörűen és eredeti formájában helyreállított Pallavicini Kastély lett. Ekkor vált az épület intézményünk központi helyévé. Ekkor bővült az SKK a Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központtal, és a Budai Sándor Emlékház és Tájházzal.

– Az intézmény legtöbb épületét biztosan sokan ismerik, de a művelődési házat talán kevésbé. Erről mit gondolsz?

– Ez az épület volt Sándorfalván a művelődés alapintézménye, a közösségi élet középpontja, de volt négy év, mikor az említett épület zárva volt. Egy korábbi tervben még az is szerepelt, hogy ott kormányablakot alakítanak majd ki. Ennek az elképzelésnek folyományaként 2011 és 2015 között raktárként működött. Szerencsére azóta újra működik és számos helyi civil szervezetnek lett a telephelye, de több öntevékeny csoportnak is a bázisa. Jelenleg a háziorvosoknál igényelhető ingyenes gyógytornász és dietetikus rendeléseknek, a péntekenkénti adományosztásnak, a gyermek néptánccsoportnak, a Sándorfalvi Irodalmi körnek és a Kalamajka tánccsoportnak ad többek között helyett és nem utolsósorban a Sándorfalvi Citerazenekarnak is.

– Mit lehet tudni még az intézmény és a hozzá tartozó épületek múltjáról?

– Mindnek története van…

– Mikor én huszonhat éve idekerültem Sándorfalvára, a hajdani jegyzői lakás helyén kialakított mostani könyvtár nagy része az öregek napközi otthona volt. A Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központ régi részén működött a varroda. Még jártam is ott sok évvel ezelőtt Jelenleg termei és az udvara a legkülönfélébb kulturális programok, klubok, tánc- és sport-foglalkozások és egyéb rendezvények helyszíne.

– A Pallavicini Kastély uradalmi központként kezdte működését. A Tanácsköztársaság idején a Vörös Őrség székhelye volt. A II. Világháború után, az államosítást követően óvodát, majd iskolát helyeztek el az épületben Arra nem is emlékszem, hogy amikor a Kastély még iskolaként működött, a fiamat ide hoztam reggelente, akkor pontosan hogyan is álltak itt a terek. Nem emlékszem, hogy a lépcsőn felsétálva merre is kellett fordulnunk az adott osztályteremig.

– Ebben talán tudok segíteni, ugyanis én is ide jártam. Úgy emlékszem, hogy én pont abban a teremben tanultam, aminek az egyik része most az irodád. Emlékszem, hogy mindig bámultam ki az ablakon és az udvarra vágyakoztam, ami anno tele volt mászókákkal és hintákkal.

– Ez érdekes. Nyilván, mert te ide jártál tanulóként, de nekem, mint szülőnek elég rövid időn belül hozzá kellett szoknom ahhoz, hogy már a kapunál elköszön a „nagy fiam”.

– Volt egy osztálytalálkozós csoport nálunk nemrégiben, akik ide jártak annak idején általános iskolába. Olyan ötven év körüliek lehettek. Lent vacsoráztak, majd utána körbe vezettem őket az épületben. Ők mindent elsoroltak, hogy akkoriban mi hol volt. Akkor tudatosult bennem, hogy én azért nem emlékszem erre így, mert nem én jártam ide, hanem a gyerekeim.

– Én egyébként igyekszem „beleásni” magam a település és az intézményünket alkotó épületek történelmébe. A művelődési házról például úgy tudom, hogy a hatvanas évek előtt még vendéglátóegység volt.

– A jelen és a jövő milyen érdekességekkel szolgál? Milyen kiállításokra, programokra lehet a közeljövőben ellátogatni?

– Május 12-én (vasárnap) 17.00 órakor a kastély dísztermében a STAMI rendezésében egy csodálatos fuvolakoncerttel, a Golden Trió műsorával várjuk a zenekedvelő közönséget. Május 14-én (kedden) 18.00 órai kezdettel Mihalec Gábor előadássorozatának ötödik állomása a SZIKK nagytermében: Titkosügynök-technikák a szerelemben címmel.

– A különleges programokon kívül állandó kiállításokkal is szolgál az intézmény. Ezekről mit tudsz mondani?

– A Pallavicini Kastély termeiben Sándorfalva múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók. Helytörténeti gyűjteményünk folyamatosan bővül Nemrég jutott hozzá a múzeumunk, szintén egy osztálytalálkozó kapcsán, egy százéves seprűkötő géphez, és egy seprű-préshez. A találkozó egyik résztvevőjének nagyapja itt, Sándorfalván dolgozott a seprűgyárban, megvásárolta a gépet, hosszú éveken keresztül dolgozott vele, majd amikor az innen elszármazott unoka visszatért ide, felajánlotta nekünk ezt a gépet, hiszen, ahogyan Ő mondta: „a legjobb helye itthon lesz.”

– Berta István gyufaházai is már az állandó kiállítás részévé váltak. Hirtelen meg sem tudom mondani, hogy hány helyi épület makettjét lehet megtekinteni a keze munkájának köszönhetően. A Díszterem falait jelenleg kilenc fotóművész Sándorfalva környékén készült csodálatos, természetfotói díszítik. A Budai Sándor Emlékházban jelenleg felújítási munkálatok zajlanak a Budai Sándor Citerazenekar jóvoltából. Amint befejeződnek a munkálatok, életre kel a ház.

– Legutóbb május elsején telt meg a Kastélykert. Te, mint intézményvezető, milyen élményekkel tértél haza a majálisról?

– Abszolút pozitív élményekkel. Rendkívül kegyes volt hozzánk az időjárás. Nagyon sok család látogatott ki. Mikor körbenéztem a Kastély-kertben, azt láttam, hogy minden korosztály képviselteti magát.

– A gyerekek végigtáncolták a Moccantó zenekar műsorát, birtokba vették a kert játszóterét, a felnőttek a mindig fergeteges hangulatot teremtő Minor zenekar koncertjét élvezték, a hozzánk látogató Pál Dénes pedig feldogozás-dalaival és csodás hangjával varázsolt kitűnő hangulatot a kastélykertbe. Kátai Jani méltán híres birkapörköltjére, mely helyben rotyogott bográcsokban, elővételben elfogyott az összes jegy, a Dunszt Zsolt grilljén sült különleges hamburgerek és fűszeres grillkolbászok is mind elfogytak (azt hiszem, ennél nagyobb dicséret nem kell a mestereknek). Összességében jó volt látni, hogy a vendégeink használták a felújított tereinket, s jól érezték magukat.

– Úgy gondolom, sok jó rendezvényünk van. Ajánlom a kedves érdeklődőknek a Facebook oldalunkat. Kövessenek bennünket, és akkor nem maradnak le semmi jóról, ami Sándorfalván történik. De a Kastély bejáratánál található hirdetőtábláinkon, és a Kisbíró aktuális számaiban is folyamatosan hírt adunk a közelgő programokról.