Gyógyszer a hétköznapi stresszre a galambászkodás

Karácsonyi koncert december 19-én
2022-12-14
Vagyonnyilatkozat nyomtatvány
2022-12-15

Utoljára frissítve 2022-12-15

Makra Gábort a legtöbben úgy ismerjük, mint a Sándorfalva Önkormányzati Vagyonkezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, de Gábornak létezik egy másik oldala is. Szabad idejében galambászkodással foglalkozik, méghozzá egész ügyesen, ugyanis egy meglehetősen előkelő elismerést is a magáénak tudhat.

A SÖV igazgatója egyben a V-252-es számú Szegedi Kocsis
József Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének a vezetője, illetve az Alföldi Buga galamb fajtaklub titkára.

EGY PONTTAL LEMARADVA A CSÚCSRÓL

December 10-én és 11-én a tartotta a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetsége a 140 éves jubileumi kiállítást, ahol a résztvevők közül a legjobb, illetve legszebb galambok tenyésztőit díjazták is.

Gábor Alföldi Buga Galambjával nemzeti győztes címet ért.

„A galamboknál 100 pontos a minősítési rendszer, de a 100 pontos galamb igazából nem létezik, csak a művészek fejében, akik megfestik a galambokat és szobrokat készítenek az állatokról. A galambtenyésztők történelmében az eddigi legmagasabb pontszám 97. Az én galambon 96 pontos lett a versenyen.” – avatott be Gábor a galambász versenyek világának részleteibe.

A megmérettetésen 2501 kisállatot mutattak be a zsűrinek, amiből a sándorfalvi Makra Gábor galambja került ki nemzet győztesként.

STRESSZOLDÁSRA GALAMBÁSZÁS

Gábornak gyerekkorából származik a galambok iránti rajongás, ami még felnőtt korában sem hanyatlott el. Sőt, ha lehet mondani, talán még nőtt is.

„Volt az utcánkban gyerekkoromban pár galambász, egyikük pont szemben lakott velünk. Amikor átmentem a szomszéd sráchoz játszani, egy idő után jobban érdekeltek a galambok, mint a játékunk.” – regélt a kezdetekről Gábor.

Ugyan ez a fajta elfoglaltság komoly felelősséggel, idő, energia és anyagi ráfordítással jár, de a galambász szerint ez mind megéri, ugyanis számára ez az elfoglaltság igazi szabadulás a hétköznapok fárasztó és stresszes világából.

„Nekem ez valóban gyógyszer a mindennapi feszültség kezelésére. Ám az sem utolsó szempont, hogy az ilyen hobbi megtanítja a gyerekeket felelősséggel lenni az állattartás iránt. A galambászás azt hiszem egy nagyon jó értéket képvisel.” – beszélt őszintén kedvteléséről Makra Gábor.

A HOBBI, AMI EL FOG TŰNNI

A fentieken túl a galambász arról is beszélt, hogy az ennek a típusú hobbinak hódolók csoportja egyre inkább elöregedik, mert alig van utánpótlásuk. A kiállításaik pont ezért is mindenki előtt nyitottak. A tápén található galambász székházukban mindig szívesen fogadják is az általános és középiskolai látogatókat is. Gábor azt is elmondta, hogy amikor iskolások látogatják meg őket, sok gyerek érdeklődik is a tevékenység iránt, de a szokásos év eleji tagfelvételeiken mégis nagyon kevesen jelentkeznek.

„Ez a hobbi tud nagyon szép lenni, de sajnos, ha a létszámunk így alakul tovább, el fog veszni. Egyszerűen el fog tűnni.” – közölte a sajnálatos tényt a díjnyertes galambász.