Február második szombatja a gasztronómiáról szólt Sándorfalván

Megérkezett a Virágos Magyarország verseny települési értékelése
2020-02-06
Sürgősségi: Sándorfalvi Építő Kft. 2020. évi üzleti terve
2020-02-10

Utoljára frissítve 2022-10-19

Február második szombatján benépesült a SZIKK-udvar, és minden újra a disznó vágásról szólt.

Helyben szúrni ugyan az uniós előírások miatt nem lehetett, de a verseny nem maradt el az idei Disznótor(k)oson sem: tizenöt csapat indult, töltött káposzta főzésében és kolbászsütésben mérhették össze erejüket. A szervező sándorfalvi önkormányzat minden induló csapatnak négy-négy kiló húst adott, ebből kellett elkészíteni a kolbászokat és a töltött káposztát. A rendezvény a Közösségfejlesztés Dóc, Ópusztaszer, Sándorfalva és Szatymaz összefogásával című és TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00008 kódszámú pályázatnak köszönhetően valósult meg, az elnyert pályázati forrásból fedezték a Disznótor(k)os költségeit.

A rendezvény célja, a téli időszak egyik leghangsúlyosabb népi eseményének felelevenítése, a disznóvágás hagyományainak, ételeinek, eszközeinek megismertetése, a hagyományok ápolása, tovább örökítése, a főzőversenyen induláshoz szükséges csapatok szervezése pedig a helyi közösségek, kapcsolatok erősödését szolgálta

A legfinomabb kolbászt idén a Sándorfalvi Őszikék Nyugdíjas Egyesület töltötte és sütötte, második lett az Algida, harmadik a Jenei Épületgépészet csapata. Töltött káposztában a Falvi Betyárok vitték el az első helyezést, a második helyet a Sándorfalvi Citerások Egyesülete, a harmadikat Sándorfalvi Nagycsaládosok Egyesülete szerezte meg.

A vendégek a sándorfalvi csörege fánkot és különféle helyi házi pálinkákat kóstolhattak meg az intézmény udvarán felállított sátorban.

Mivel a gasztronómiának a tálalás közel olyan fontos része, mint maga az étel elkészítése, a csapatok ebben való jártasságukról is számot adtak a maguk által komponálta kínáló táljaikkal.

Az intézmény épületében helyi értékeinket, a Települési értéktárat mutattuk meg fotókiállítás és néprajzi eszközök installációjával és Berta István nyugdíjas saját kezűleg készített gyufaházaival.

Szomszédolás és a kapcsolatépítés okán vendégünk volt Dóc község önkormányzatának csapata is, akik szintén részt vettek a főzőversenyen.

Jól illeszkedett a rendezvényhez a Népi játszótér, ez természetesen a gyermekeknek szólt, akik játékos módon ismerkedhettek ma már kevésbé használatos eszközökkel, mára feledésbe merült játékokkal.

Szerződött partnerünk, a Mangalard Dunst Kft., standjánál hetven adagnyi kóstolóval (szendvics, pogácsa, tea) kedveskedett a látogatóknak, valamint, a rendezvény jellegéhez társulva válogatott pecsenyéket kínáltak.

A kegyes, napfényes időjárás, a jól használható helyszín kinti és benti terei, a csapatok közösen, főzéssel eltöltött ideje jó hangulatot, emlékezetes rendezvényt eredményezett.