„Családból családba” mottóval jött létre az új sándorfalvi magán bölcsőde

Sándorfalvi Kisbíró – 2022. december
2022-12-21
Jegyzőkönyv Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2022. december 21-én megtartott rendkívüli, nyílt üléséről
2022-12-21

Utoljára frissítve 2022-12-21

A szülőnek és a gyermeknek is nehéz az, amikor némi idő eltelte után az anyuka és apuka visszatér a munka világába, mert, még ha csak napi pár órára is, de ez egyfajta elválást jelent. A Csibe Családi Bölcsőde viszont megkönnyíti ezt.

Már magának a vállalkozásnak az ötlete is az elválás gondolatából született meg. Amikor Fonádné Sándor Cintia kisebbik gyermeke két és fél éves lett döntés elé lett állítva. Óvónőként a munkába való visszatérés azt jelentette neki, hogy visszatér a köznevelésbe. Cintia ekkor látta meg azt a piaci rést, amit szaktudásával betölthet.

Sándorfalván eddig nem üzemelt magán bölcsőde. A vállalkozó szellemű hölgy másfél év készülődéssel és izzadtságos munkával létrehozta azt a bölcsődét, amiről régóta álmodozott.

– Létezik egy utópisztikus álomkép a fejemben arról, hogy milyen egy jó bölcsőde, vagy óvoda. Szerettem volna egy abszolút gyerekközpontú bölcsit létrehozni, ahol nem sír sem a szülő, sem a gyermek. – mesélt álmairől Cintia.

Gyermekeink nevelésénél pénzről beszélni elsőre furcsának tűnhet, de az anyagiak megkerülhetetlenek még ebben a témában is. Az állami bölcsődék ingyenessége a magán bölcsődéknél nyilvánvaló okokból nem jöhet szóba, hiszen ezen utóbbiak vállalkozásként működnek. A Csibe Családi Bölcsőde olyan térítési díjakkal működik, amiből, ugyan nem luxus szinten, de tudnak működni, még úgy is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem terveznek emelni áraikon.

– Leginkább az étkezési díj az, ami megterhelő a vállalkozás számára, de annak érdekében, hogy minőségi táplálékot biztosítsunk a kicsiknek, az áraink mégse változzanak, ezt a gazdasági válságot most valahogy ki kell bírnunk. – számolt be a bölcsőde vezetője az őket is érintő gazdasági változásokról.

A bölcsőde vezetőjének elmondása szerint hozzájuk gyorsan és könnyedén szoknak be a gyerekek, amit ő leginkább a családias környezetnek tud be.

– Mottónk a családból családba, ami annyit tesz, hogy nálunk a picik igazán otthon érezhetik magukat. Egyelőre egy 8 fős csoportunk van, de idővel bővíteni szeretnénk a vállalkozást egy új csoporttal, új telephellyel, ami azt jeleneti, hogy a csoportonkénti létszám nálunk folyamatosan alacsony lesz, annak érdekében, hogy ne veszítsük el családias jellegünket. – vázolta fel terveit Cintia.

Nem is csoda, hogy imádnak a Csibe Családi Bölcsődébe járni a gyerekek, ami nem véletlenül kapta ezt a nevet. A hatalmas udvarban nem csupán a gyerekek rohangálnak. A bölcsődének van egy terápiás kiskutyája, két cicája és két kacsája. Az intézmény fő nevelési irányvonala a környezet és állatvédelem, így az ide járó gyerekek, az általános bölcsődékben elsajátítható dolgok mellett az állatokról és a természetről is sokat tanulhatnak.

A gyermekekkel nem csupán Cintia foglalkozik, Szűcs Ibolya gondozó és helyettes gondozó is segíti munkáját. Foglalkozásukban mindannyian azt kedvelik a legjobban, hogy gyermekekkel foglalkozhatnak. Nem ritka az olyan pillanat, hogy egy kicsi anyának hívja őket. Ebből is adódik szakmájuk érzelmileg megterhelő része, amikor pár év után búcsút kell vegyenek a gyerekektől. Ezt a részt is szeretné távlati terveiben a bölcsőde vezetője azzal enyhíteni, hogy vállalkozását egy óvodával is bővítené.