Vegyes érzéseink és emlékeink maradnak a 2020-as évről

Ismerős arc a TV2 show-műsorából
2020-12-17
Fotókiállítás került a fenyőfa alá az iskolában
2020-12-18

Utoljára frissítve 2020-12-17

Senki számára sem volt felhőtlenül boldog 2020, ez igaz Sándorfalvára is. Szerencsére a miénk egy olyan település, ami a vészterhes időkben is megállja a helyét, és ezt annak is köszönhetjük, hogy olyan emberek élnek nálunk, akik mindig a közösség érdekeit tekintik előre valónak – mondta Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere évértékelője bevezetéseként.

Habár a Covid-19, közismertebb nevén a Koronavírus 2019 novemberében ütötte fel a fejét, valódi hatását 2020-ban kezdték el érezni az emberek. Sándorfalván is azokat az intézkedéseket vezették be, amelyeket a kormány elrendelt. Így már az első hullámban bezártak kulturális intézményeink és a város vendéglátó egységei, illetve náluk is érvénybe lépett az idősávos vásárlás.

„Én úgy láttam, hogy az emberek jól alkalmazkodtak ehhez a különleges helyzethez. A túlélő ösztön mindig felülkerekedik, ezért amikor a lakosság érzi, hogy az ő biztonságuk és védelmük érdekében hozunk intézkedéseket, ha néha kicsit bosszankodva is, de elfogadják”

– emlékezett vissza a polgármester az első hullám fogadtatására.

Természetesen nem csak a vírusról szólt az idei év. Tény, hogy számos különleges szabályt kellett meghozni, és a vírus második hulláma miatt novemberben ismét bezárták a kulturális intézményeket, de a város élete nem állt meg. Az önkormányzati dolgozók, bár már maszkot viselve, többszöri fertőtlenítés mellett és szigorúbb ügyfélfogadási rendszerrel, de ugyanúgy végzik munkájukat, mint korábban. És nem csupán a hétköznapi munka folyik tovább. Pályázatos sikereket is elért az önkormányzat ebben a nehéz időszakban is.

Új piac épül

A TOP-2.1.1-15-CS1-2016-00004 számú pályázatnak köszönhetően elkezdődött a sándorfalvi piactér fejlesztése, bővítése. A városközpontban található területet nem csupán felújítják, hanem egy négy üzlethelyiségből álló épületet is felhúznak, valamint a régi gabonatárolóból alakítják ki a piaccsarnokot. A felújításnak köszönhetően az új piactér egyszerre lesz szép és környezetbarát is. A helyi kereskedők és termelők így egy olyan piacon árulhatnak majd, ami városunk egyéb programjainak is helyszínévé válhat.

Bővülnek a bölcsődei férőhelyek

TOP-1.4.1-19-CS1 – Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése Bölcsődefejlesztés Sándorfalván címmel adott be az önkormányzat pályázatot, melynek köszönhetően 316 millió forint támogatást nyert el. Az új épületben 3 új csoportszoba kerül kialakításra, amely további 36 új férőhelyet biztosít.

Ökopark a Nádastavon

Hasonlóan jelentős beruházás a testvérvárosunkkal, Törökbecsével közösen megvalósuló pályázatunk, a „HUSRB/1602/31/0128 azonosítószámú “Rehab NatCult Heritage – Természeti és kulturális értékek rehabilitációja Sándorfalván és Törökbecsén”, amely kapcsán turisztikai látványosság is épül. A Nádastó Szabadidőpark melletti területen egy ökoturisztikai centrumot alakítanak ki. Az önkormányzat megvásárolta ezt a mintegy 20 hektáros, védett szikes tavat, ahová vízibivalyokat telepítenek be. Ezek az állatok végzik majd el a terület rehabilitációját. Azzal, hogy letapossák, illetve lelegelik a nádat, remélhetőleg a lápos területre visszatér a víz, és egy olyan új élőhely jön létre, amely a parti futómadarak számára is ideális lesz. Épül egy olyan merengő is, ahol az emberek megcsodálhatják a természet szépségeit, illetve a nádasban közel 1 kilométer hosszú ösvény vezet majd a víz fölé épített pallósoron.

További pályázatok 2020-ból

Nem kevésbé fontos a többi elnyert pályázat sem. A TOP-1.1.1-16-CS1-2017-0000 számú, a Sándorfalva Bikakaszáló területén alap infrastrukturális feltételek kialakítása gazdaság- és vállalkozásfejlesztési célból című pályázat elnyerése és megvalósítása egy olyan eredménye városunknak, amely a gazdasági életünket jelentősen fellendítheti.

A Bikakaszálóval, a Nádastóval, valamint a piaccal kapcsolatos pályázataink is 2020-ban a második ütemtervükbe léptek, amelyek még elbírálás alatt állnak.

A Helyi civil szolgáltatások fejlesztésére beadott pályázatunk is nyertes. Ennek a pályázatnak köszönhetően a művelődési házat újíthatjuk fel. A projekt megvalósítása még csak ez után kezdődik, ahogyan a 2020-as Hungarikum pályázat megvalósítása is. A 2020-ban befejezett pályázatok között pedig ott tudhatjuk a Tanyagondnoki fejlesztés, a Pallavicini Kastély Kávézó felújítását, és a Lásd világod! Láss csodát! című pályázatot is, melynek keretein belül a Sándorfalván és környékén élő gyerekeknek biztosítottunk programokat.

Egy sportpark létesítésére is nyertünk pályázatot a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programban. A megnyert pályázatban úgynevezett „D” típusú sportparkot fognak létesíteni, ami minimum 150 négyzetméter alapterületű és legalább 15 eszközt helyeznek el rá.

A klímastratégiai programunk is pozitív elbírálásban részesült. A Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című felhívására benyújtott, KEHOP-1.2.1-18-2018-00030 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmére az ITM Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 12 799 999 forint összegű támogatást ítélt meg a Sándorfalva – Szatymaz – Dóc konzorciumnak.

A Szegedet és Ópusztaszert összekötő kerékpárút Sándorfalvát érintő részének építése szintén folyamatos. Ennek a projektnek a várható befejezése 2021 május 31.

2020-ban fejeződött be a Praxisközösségi pályázatunk is. Az Alapellátási prevenciós többletszolgáltatások Sándorfalva, Szatymaz, Dóc településeken című pályázatban rengeteg olyan programot valósíthattunk meg, amikből megtanulhattuk, hogyan őrizzük meg egészségünket.

Említést kell még tenni közösségfejlesztési pályázatunkról is, melynek rendezvénynaptára egészen 2022 nyár közepéig be van táblázva. A vírus persze ezt is jelentősen átírta.

A karácsony nem marad el

„Azt hiszem, idén igazán fontos, hogy szép emlékekkel zárjuk az évet. Ezért is támogatja önkormányzatunk a Sándorfalvi Városszépítő és Környezetvédő Egyesület kezdeményezését, az Adventi Ablakokat, amelyben arra kértük a lakosságot, hogy december elseje és 24-e között egy-egy ablakban gyúljanak ünnepi fények. Emellett persze idén is feldíszítettük a várost. Bár a szokásos ünnepi rendezvényeink elmaradnak, a jó hangulatot nem engedhetjük el”

– fogalmazott Gajdosné Pataki Zsuzsanna, a polgármester.