Újra hőségriadó! Figyeljen, vigyázzon magára!

3. Napirendi pont: SÖV Nonprofit Kft. gazdálkodást javító intézkedési terve és módosított üzleti terve
2017-07-18
Útfelújítás: ennyi jut egy negyedrendű útra
2017-07-28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Szentes Tamás országos tisztifőorvos az egész ország területére 2017. július 20. csütörtök 00:00 órától július 23. 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

A másodfokú riasztás azt jelenti, az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három napig meghaladja a 25 ºC-ot. A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre, a betegekre és a fizikai munkát végzők szervezetére. Kánikulai napokon – különösen a meleg déli órákban – ha teheti vonuljon el hűvös, besötétített szobába. Korlátozza a szabad levegőn tartózkodást a kora reggeli és esti órákra. Amennyiben elkerülhetetlen a szabadban lenni, húzódjon árnyékos helyre. Ha túl sokáig tartózkodott kinn, igyekezzen legalább egy-két órát légkondicionált környezetben eltölteni.

Nagy melegben zuhanyozzon langyos vízzel, akár naponta többször is, ha ezt nem teheti, frissítse fel többször arcát, nyakát, végtagjait. Ha ez sem megoldható átmeneti enyhülést hozhat a különböző mentolos frissítőkendők alkalmazása.

A szabadban végzett sportolást, bevásárlást is korlátozza a reggeli vagy kora esti órákra, de ennél is szerencsésebb, ha van lehetőség a fizikai munka csökkentésére. Ütemezze át a nagytakarítást, ablaktisztítást, csak az esti órákban – álladó szellőztetés mellett – kezdje el a befőzést.

A lakást tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni, nappalra különböző árnyékolók (redőny, reluxa, sötétítő stb.) alkalmazásával csökkenthető a felmelegedés. A nem használt elektromos eszközök áramtalanításával nemcsak energiát spórol, de a hőmérsékletet is csökkentheti.

Betűméret