Újabb szúnyoggyérítés lesz városunkban

Pályázati felhívás településfejlesztési és -rendezési ügyintézői munkakör betöltésére
2020-07-14
Az alábbi ügyeket is a kormányablakoknál lehet intézni
2020-07-16

Utoljára frissítve 2020-07-15

A szúnyoginvázió miatt július 16-án, eső, vihar, szélvihar esetén 17-én, vagy 18-án ismét gyérítenek szúnyogokat Sándorfalván.

A mostani gyérítés az előzőhöz képest annyiban különbözik, hogy ez már nem a központi, katasztrófavédelem által költségmentesen vezérelt akció, hanem az önkormányzat által megrendelt és fedezett szúnyoggyérítés. A műveletet a jelenleg hatályos Uniós szabályok értelmében csak földi és kémiai gyérítéssel lehet végrehajtani, így az önkormányzat csak ilyen típusú gyérítést rendelhetett meg.

A gyérítés részletei:

Földi, kémiai szúnyoggyérítés (nem repülőről, hanem autóból szórják a permetet, ami a már kikelt szúnyogokra van csak hatással, tehát a lárvákat nem pusztítja el.)

Időpont: 2020. július 16-án napnyugta utáni órákban végzik. Rossz idő esetén a permetezés július 17-én, július 18-án ugyanebben az időben végzik el.

Felhasználásra kerülő vegyszer: Deltasect 1,2 ULV

A vegyszer emberre és melegvérű állatokra veszélytelen.

A vegyszer a MÉHEKRE VESZÉLYES!

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kint szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.