Tóth Zsófia: Azért, mert valami tisztít, még nem biztos, hogy hatásos a koronavírus ellen is

Hasznos tanácsok a szelektív hulladékgyűjtésről!
2020-04-02
A piacot érintő 7/2020. (IV.1.) Polgármesteri határozat részleteit alább olvashatják
2020-04-02

Utoljára frissítve 2020-04-02

Nem lehet mindent házi praktikákkal megoldani. Íme néhány jó tanács, hogy lehet valóban védekezni a koronavírus ellen.

Tóth Zsófia sándorfalvi egyetemista molekuláris biológusnak tanul a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karán. „Valószínűleg ért ahhoz”, hogyan lehet védekezni a koronavírussal szemben – nem orvosi szempontok szerint. Azaz hogyan, mivel kell kezet mosni, takarítani, fertőtleníteni.

Már egy folyékony szappan is elég, ha rendesen kezet mosunk vele

A koronavírust egy lipid membrán burkolja, ezt a lipidburkot a folyékony szappan megbontja, így inaktiválja, azaz „megöli” a vírust. Ezért fontos a folyékony szappanos kézmosás. Ez a legelérhetőbb, egyik leghatékonyabb módszer jelenleg. A megfelelő, alapos kézmosás, minimum 20 másodpercig tart, utána öblítés meleg vízzel! A rövid, „összefröcskölős” kézmosás NEM ALKALMAS kezünk vírusmentesítésére.

Na de mikor mossunk kezet?

Minél gyakrabban, annál jobb. Hazaérkezéskor; tömegközlekedés, bevásárlás után; mosdó használata előtt és után. Maszk felvétele ELŐTT és levétele UTÁN KÖTELEZŐ.

Tiszta a kezünk, mivel, hogyan takarítsunk?

Az alkoholos kézfertőtlenítés szintén hatékony, hiszen az alkohol denaturálja a vírust alkotó fehérjéket. Felületek fertőtlenítéséhez a klóros fertőtlenítők szintén alkalmasak a WHO szerint, azonban vigyázzunk a klór bőrre, szembe, szájba NE kerüljön!

Ecetes víz, egyéb házi praktikák NEM hatásosak a vírus ellen.