Tegyük együtt virágossá Sándorfalvát!

Nézze meg újra a március 31-i testületi ülést!
2016-04-03
Virágos Sándorfalváért! – Nevezési lap
2016-04-03

Sándorfalva idén csatlakozik a Virágos Magyarországért mozgalomhoz. A sikerhez, az elismeréshez az is kell, hogy a városlakók is szépítsék környezetüket, ahogy eddig is tették.

Kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményeire tekintettel – ezek a Virágos Magyarországért mozgalom legfontosabb célkitűzései. Ehhez csatlakozik idén Sándorfalva. Nincsen semmiféle kötelezettség, minden városlakó önként csatlakozhat. Áprilisban a Kastély Kávézóban és a Polgármesteri Hivatalban lesznek megtalálhatók az adatlapok, amelyet kitöltve a jelentkező vállalja, benevez a Virágos Sándorfalváért mozgalomba. A cél idén az utcafront, az előkertek szebbé tétele. Ősszel az önkormányzat díjazza a legszebb előkerteket, a leglelkesebb résztvevőket.

vsfbg01

Ez a nevezési lap készült most el, amely akár innen, a cikk „aljáról” is letölthető, de megtalálható a Sándorfalvi Kisbíró Facebook-oldalán is.

De mi is ez az egész kezdeményezés?

Több mint húsz éve kezdődött minden: 1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal (OIH), a Belügyminisztérium és a különböző szakmai szervezetek megszervezték az első hazai országos virágosítási, környezetszépítési és környezetvédelmi versenyt. Ebben az időszakban az OIH viselte a versennyel kapcsolatos összes költséget. Támogatták a mozgalmat, mert fontos promóciós eszközt láttak benne, valamint a mozgalom célja a rendezett, kulturált környezet kialakítása megegyezett a turizmus céljaival és ez azóta is a legfőbb szempontok közé tartozik. Jelenleg a mozgalom tizenhét kiíró szervezet részvételével működik, köztük öt minisztériummal, akik közvetlen anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny.

A Magyar Turizmus Zrt. – a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, mint a verseny egyik támogatójának közvetlen irányítása alatt működő országos promóciós szervezet – a verseny lebonyolításában, elsősorban a szervezési munkában vesz részt, és évente igen jelentős összeggel járul hozzá a verseny lebonyolításához. A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több, mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében.

A hazai verseny igen jelentős és népszerű, évente közel 300 település vesz részt benne. Résztvevői lehetnek a települési önkormányzatok a polgármesterek által benyújtott nevezéssel. A részvétel ingyenes, a települések saját anyagi kereteiken belül „virágoztatják fel” környezetüket a lakosság összefogásával, helyi versenyek kiírásával, a magyar virágfajták alkalmazásával, kiegészítve ezt az infrastruktúra fejlesztésével. A szervezők ezzel kapcsolatban is segítenek. Az elindulás egyúttal azt is jelenti, komoly szakmai, kertészeti támogatást kap Sándorfalva: a verseny szakértő munkatársai, zsűrije is segít abban, hova, hogyan, mit érdemes ültetni.

Félreértés ne essék, ez a verseny nem egyszerűen arról szól, hogy akkor most mindenkinek kötelezően kettővel több rózsabokrot, vagy muskátlitövet kell elültetni a portája előtt. A nevezés azt is jelenti, Sándorfalva arra is vállalkozik, hogy szakszerűbben fejleszti, gondozza, növeli zöld felületeit, tudatosabban parkosít, ültet fát, fasorokat a város, még jobban odafigyel a gyomnövények irtására, de az is a feladat része, hogy fejlessze és megőrizze „a település műemlékeit, épületeit, turisztikai és kulturális értékeit.”

Erre készül idén először Sándorfalva. A Sándorfalvi Kisbíró folyamatosan nyomon követi a mozgalmat, rendszeresen beszámolunk az év folyamán arról, hol és hogyan tart éppen a megvalósítás.

icon Virágos Sándorfalváért! – Nevezési lap