Tartanád folyamatosan kikötve legjobb barátodat?

Jegyzőkönyv – 2014.02.13.
2014-02-28
Kisbíró – 2014. Március
2014-03-19

„Tartanád folyamatosan kikötve legjobb barátodat?” – tette fel a kérdést Schell Judit budapesti járókelőknek hétfőn reggel. A színművésznő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felelős állattartást népszerűsítő „Szabad a Gazdi” programjának nagyköveteként indította el azt az országos kampányt, amely a kutyák állandó megkötésének káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A szabálytalan láncokat, köteleket az ország 5 pontján várja március 3-tól 31-ig a NÉBIH, a láncbegyűjtő akció helyszínein azonnali ajándékok, valamint nyeremények is várják a leadókat. Az állandó kikötve tartást a törvény szigorúan szabályozza, 2016-tól pedig teljes mértékben tilos lesz az ebeket folyamatosan megkötve tartani.

 

Hatalmas kutyainstallációk fogadták hétfő reggeltől a budapesti járókelőket a város három pontján. Az Oktogonon, a Széll Kálmán téren, valamint a Blaha Lujza téren felállított alkotásokkal vette kezdetét a NÉBIH országos kampánya, melynek célja a figyelem felhívása a kutyák állandó megkötésének káros hatásaira, valamint az érvényben lévő szabályok betartására.

A szabálytalan, egészségkárosító kikötés elleni kampányt Schell Judit, a NÉBIH felelős állattartást népszerűsítő „Szabad a Gazdi” programjának nagykövete indította el. A színművésznő személyesen hívta fel a járókelők figyelmét arra, milyen negatív hatásai lehetnek a kutyák folyamatos, szabálytalan kikötve tartásának.

Schell Judit, a Szabad a Gazdi program nagykövete elmondta: „Sokan kényelmi okokból, vagy egyszerű alulinformáltságból kifolyólag folyamatosan megkötve tartják kutyájukat ma is. A helytelenül vagy nem kellően szocializált kutyáknál nagyon gyakran olyan torz viselkedésminták jelennek meg, mint a túlzott dominancia és az indokolatlan agresszió.
Ez akár veszélyt is jelenthet az állat közelében élő emberekre és állatokra
.”

Az állandó megkötve tartás negatív hatásai:

  • A megfelelő szociális kapcsolatok hiánya, a korlátozott mozgástér és az ingerszegény környezet folyamatos, jelentős stressz az állat számára.
  • A kikötve tartott állat képtelen kielégíteni alapvető mozgásigényét.
  • A csekély mozgástér és a monoton módon ismételt mozgások sokszor szervi elváltozáshoz, egészségügyi károsodáshoz vezetnek.
  • A kikötve tartás káros az állat szocializációja szempontjából, hiszen megfosztja a kutyát attól a lehetőségtől, hogy megfelelőképpen beilleszkedjen az emberi és fajtársi környezetbe.

Éppen a fenti káros következmények miatt a kutya kikötve tartását a törvény szigorúan korlátozza: állandó jelleggel – tehát úgy, hogy soha vagy csak nagyon ritkán van elengedve – tilos kutyát megkötve tartani.

A kutya tartós kikötésére jelenleg a következő szabályok vonatkoznak:

 

  • Az állatot rendszeresen el kell engedni.
  • Csak a 6 hónaposnál idősebb ebet lehet tartósan kikötni. 
  • Kistestű kutyát (amely nem éri el a 20 kg-ot) legalább4 méter, közepes testűt (20-40 kg)6 méter, nagytestűt (40+)8 méterhosszú eszközzel lehet csak megkötve tartani. 
  • Amennyiben a kutyát futóláncon tartják, a feszített és futó részek hosszának összege legalább8 méter, a futó rész hossza3 méterkell, hogy legyen.
  • Az ebek kikötéséhez csak nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

A háromnapos fővárosi figyelemfelhívó akciót országos kampány követi: a szabálytalan láncokat, köteleket szimbolikus láncbegyűjtő kampány keretében adhatják le a gazdák országszerte a NÉBIH kirendeltségein. Az ország 5 pontján március 3. és 31. között várják a leadásra szánt eszközöket, a felelős gazdik jutalma a helyszínen azonnali ajándék, valamint városonként értékes nyereményekben is részesülhetnek. A leadási pontos listája, valamint friss hírek a www.szabadagazdi.hu honlapon, valamint a facebook.com/szabadagazdi oldalon olvashatóak.

A NÉBIH az állandó megkötés káros hatásaira rövidfilmjében is felhívja a figyelmet: https://www.youtube.com/watch?v=5tk7U3CaQ_s

***********

A „Szabad a Gazdi” programról:

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a NÉBIH támogatásával 2013 decemberében elindult Szabad a Gazdi program célja, hogy minél több menhelyre és ebrendészeti telepre leadott kutya találjon gazdára, valamint hogy a felelős állattartási gyakorlatok – mint például az ebek ivartalanításának, chipezésének – elterjesztése következtében csökkenjen a gazdátlan állatok száma. 

További információ:

www.szabadagazdi.hu

www.facebook.hu/szabadagazdi 

https://elelmiszerlanc.kormany.hu/allatvedelem

Betűméret