Szívférgesség: odafigyeléssel megállítható a járvány

Menza: módosul a márciusi pótbefizetés
2017-03-01
Költségvetés: ezt láthatták az érdeklődők a közmeghallgatáson
2017-03-02

Utoljára frissítve 2017-03-02

Az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a szívféreggel fertőzött kutyák száma Szegeden és környékén, többek között Sándorfalván is. Figyeljenek oda a kedvenceikre!

A betegség kórokozója egy Dirofilaria immitis nevű fonálféreg, ami lárvaként kerülhet a kutyák testébe úgy, hogy fertőzött szúnyogok megcsípik az állatot. A kutyában a csípéstől számítva hat–nyolc hónap alatt fejlődnek ki a 15–30 centi hosszú, cérnametélttésztára emlékeztető kifejlett szívférgek, amelyek nevükkel ellentétben jobbára a tüdő nagyobb ereiben élősködnek.

A betegség kutyáról kutyára közvetlenül nem terjed. Azonban az elmondható, hogy egy szívférges kutya környezetében élő fajtársai igen nagy eséllyel fertőződnek a vérszívó rovarok csípésével. A betegség viszont a kórokozó hosszú fejlődési ideje miatt sokáig nem vehető észre, mert a kutya tünetmentes, vagy esetleg jelentéktelen tünetekkel jár. A kezdeti stádiumban a kutyusok fáradékonyabbak, majd köhögés és testsúlycsökkenés tapasztalható. A végstádiumban az étvágytalanság, a kóros soványság, a folyadékkal kitelt has lehet szembetűnő a gazdiknak.

Hogyan lehet megtudni, hogy fertőzött a kutya?

A szívférgességet vérvizsgálattal lehet megállapítani, ami nem egy hosszadalmas folyamat: tíz percen belül rendelkezésre áll az eredmény. A hosszú tünetmentes időszak miatt fontos kiemelni a szűrővizsgálat jelentőségét, hogy minden felelős kutyatartó tisztában legyen azzal, hogy kis kedvence esetleg hordozza-e már a kórokozót. Ezt a szűrést célszerű még a szúnyogok megjelenése előtt kora tavasszal elvégezni, hiszen így biztonsággal felkészíthetjük kutyánkat a következő szúnyogszezonra, megakadályozva a későbbi fertőződést.

Van remény a gyógyulásra?

A betegség kezdeti stádiumában lehetőség nyílik kedvencünket teljesen mentesíteni a szívférgektől, ami körülbelül fél éves kezelést vesz igénybe. Sajnos a kifejlett férgek elölése és a mentesítés igen költséges és korántsem kockázatmentes az esetleges komplikációk miatt. Az előrehaladottabb, rosszabb állapotban lévő beteg állatoknál ezt a módszert már nem javasolják az állatorvosok, ebben az esetben a további állapotromlás megelőzése és a szinten tartás a cél. A kezeléssel ilyenkor a férgek további szaporodását lehet meggátolni.

A fertőződés egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető! A védekezésnek több módja van, tablettás és bőrre cseppenthető készítmények. A védőoltás 3500 forintba kerül, Sándorfalván az Ady Endre utcai állatorvosi rendelőben be is adják a kutyának, ahol további felvilágosítást is adnak a szívférgességgel kapcsolatban.