Szeptemberi Bűnmegelőzési Hírlevél

Felavatták az újjáépített keresztet Algyő és Sándorfalva között
2011-08-22
Népszámlálás 2011
2011-09-05

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya évek óta kiemelt figyelmet fordít a térségben élő gyermek- és fiatalkorúak biztonságának megteremtésére. Az elmúlt időszakban több olyan sikeres programot valósítottunk meg, amelyet szeretnénk a 2011/2012-es tanévben is az Önök figyelmébe ajánlani.

 

Az óvodás korosztály számára az Ovizsaru program került adaptálásra.  A bűn- és baleset-megelőzési témájú Ovizsaru játékos, figyelemlekötő,  kommunikációra törekvő prevenciós programsorozat, mely több modulból áll, ezek mesékre, történetekre, szerepjátszásra épülnek. Szerepet vállal benne az egyenruhás rendőr, az óvodás, az óvónő, és akár a család is. Eddig 17 megyei intézmény csatlakozott a programhoz, melyek körét szeretnénk tovább bővíteni.

 

Az általános iskolás korosztály esetében az országos programok közül legjelentősebb az Iskola rendőre, a 107 esély a sporttal (hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő modell), továbbá a DADA – oktatás. Saját oktatási, prevenciós programjaink közül kiemelkednek az általános bűnmegelőzési ismereteket átadó TINI-KÉK, valamint a drog-prevenciós 2D (Drog Dimenziók) megelőzési előadások, melyekre a megye különböző oktatási intézményeiben kerül sor rendszeresen. Emellett minden évben meghirdetjük speciális esélyegyenlőségi programunkat hátrányos helyzetű illetve problémás viselkedésű fiatalok részére.

 

A középiskolások számára az általános iskolásokhoz hasonlóan TINI-KÉK és drog-prevenciós 2D megelőzési előadásokat szervezünk. Folytatódik a tavalyi évben útjára indított „1másért – lépésről lépésre a biztonságért” programunk is. A 13 tablót („Szolgálunk és Védünk”, általános bűnmegelőzés, ifjúság- és áldozatvédelem, vagyonvédelem, biztonságos internet-használat, legális és illegális drogok, közlekedés – és vízbiztonság, környezetvédelem, esélyegyenlőség, hazai helyszínelők) felvonultató kiállításhoz kapcsolódó előadásokon részletesebben is foglalkozunk a feldolgozott bűn- és baleset-megelőzési témakörökkel. Emellett az aktualitásoknak megfelelően különböző előadásokat, oktatásokat szervezünk, felkérés alapján iskolai és egyéb rendezvényeken veszünk részt. Így lehetőség nyílik minél szélesebb körhöz eljuttatni az alapvető információkat, elérhetőségeket tartalmazó Bárka kártyákat és különböző kiadványainkat, szóróanyagainkat.

 

A felsőoktatásban is szerepet vállalunk. A SZTE Bölcsészettudományi Karán „Fiatalok biztonsága – jövőnk záloga” címmel induló kurzus a legfontosabb prevenciós témákat dolgozza fel (általános bűnmegelőzés, drogprevenció, családon belüli erőszak, környezetvédelem, internet veszélyei, mediáció, iskolai agresszió, víz- és közlekedésbiztonság, a hazai helyszínelők munkája). Emellett a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon szeptembertől speciális drogprevenciós kurzust hirdettünk meg, míg januártól az általános bűnmegelőzési előadásokra lehet majd jelentkezni..

Kiemelt szerepet kap munkánkban a média – és propagandatevékenység is. A PoliceMail-ek mellett Ebadta néven az oktatási irodák támogatásával juttatjuk el elektronikus diák bűnmegelőzési hírleveleinket a megye oktatási intézményeibe. Az e-mailek a fiatalok stílusában az őket veszélyeztető különféle szituációkra, helyzetekre irányítják rá a figyelmet.

Egyedi prevenciós eszköz a Charlie angyalai nevű „zsarublog”, amely a helyi médium online – www.delmagyar.hu – oldalán kapott felületet. A sajátos rendőrnapló azonnalos reagálást tesz lehetővé a bekövetkezett bűncselekményekre.

 

Amennyiben bármelyik programunk felkeltette az érdeklődését, várjuk jelentkezését az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

 

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztály

Telefon: 6722 S z e g e d Kossuth L. sgt. 22-24 sz. ; 62/562-400/11-65, 62/562-410

e-mail: barka@csongrad.police.hu

 

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

Betűméret