Sándorfalviak! Kérjük fogadják meg a következő tanácsokat!

Az alábbiak vonatkoznak az egészségügyi intézményekre a veszélyhelyzet idején – FRISSÍTVE
2020-03-25
Tizenötezer forintra nő a PIN-kód nélkül engedélyezett, érintéses fizetések határa
2020-03-25

Utoljára frissítve 2020-03-25

Tisztelt Sándorfalviak! Ma már mindenki tudja, hogy egy világjárvány közepén és a hazai járvány kezdetén vagyunk. A fertőzés a legnagyobb veszélyt az idősekre és a krónikus betegekre jelent.

Sándorfalva ma még egy nyugodt sziget, igazolt koronavírus fertőzöttről nem tudunk, de bennünket sem fog elkerülni a járvány. Ezt a felhívást azért készítettem, mert itt élek önök között és mindannyiukkal szeretnék ősszel is találkozni!

Ahhoz, hogy a járvány elviselhető legyen és minél kevesebb áldozattal vészeljük át fegyelemre és kölcsönös figyelemre van szükség!

A koronavírus ellen védőoltás, specifikus gyógyszer jelenleg nincs. Aki elkapja, át kell vészelnie, túl kell élnie. Ahhoz, hogy ne omoljon össze az egészségügyi rendszer és a gazdaság, egyszerre nem lehet több beteg, mint az ellátórendszer kapacitása.

Egyetlen lehetőségünk és hatékony fegyverünk a megelőzés!

A vírus csepp illetve közvetlen érintkezéssel terjed és fertőtlenítő szerekre érzékeny, így  néhány egyszerű szabállyal, nagyságrendekkel csökkenthetjük a megbetegedéseket.

A legfontosabbakat megpróbálom én is csokorba szedni:

  • A legfontosabb! Aki teheti, maradjon otthon! Ne menjen nagy forgalmú helyekre, ne utazzon tömegközlekedéssel.
  • Kerüljük a kézfogást, a baráti öleléseket, puszikat! Mossuk és fertőtlenítsük a kezünket minél gyakrabban. Az utcai lábbeliket hagyjuk a lakáson kívül, lehetőleg fertőtlenítsük a talpát 0,1 %-os hypo oldattal.
  • Ha valaki köhög, lázas telefonon hívja a háziorvosát, vagy a segélyhívó számokat! Személyesen orvoshoz indulni ilyenkor az egész közösségre veszélyes és TILOS!
  • A maszk viselése zárt térben, ahol sokan vannak, hasznos lehet. Az egyszer használatos maszkokat cserélni, a többször használhatóakat előírás szerűen fertőtleníteni kell. Egymásét soha ne használjuk! Orrunkat is takarjuk el!
  • Ha valaki karanténba kerül, az tartsa be a szabályokat, mert a legnagyobb veszélyt ő jelenti a közösségre!

Nem bonyolult dolgok ezek, de következetesen betartani nem könnyű. Csak akkor ér valamit, ha mindannyian KÖTELEZŐNEK érezzük magunkra nézve.

Gyuri bácsik, Marika nénik és mindannyian, akik átvészelték a XX. századot kérem, hogy maradjanak otthon, hagyják, hogy a fiatalok segítsenek! Mindannyian szeretnénk, ha ősszel megbeszélhetnénk a krumplis lángos receptjét, vagy az epertermesztés fortélyait.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Dr. Sümegi Sándor, háziorvos