Rendkívüli intézkedések léptek életbe: éjféltől zajlik a határellenőrzés

Felhívás az idősekhez és családtagjaikhoz!
2020-03-13
HIRDETMÉNY – A veszélyhelyzetre való tekintettel az alábbi szabályok érvényesek a piaci árusításra
2020-03-13

Utoljára frissítve 2020-03-13

A koronavírus-járvány immár hivatalosan is világjárvány. A kormány veszélyhelyzetet és rendkívüli intézkedéseket hirdetett ki. Az egyik ilyen fontos intézkedés, hogy beutazási tilalmat vezetett be a magyar kormány az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező nem magyar állampolgárok számára, ők nem léphetnek be Magyarország területére. 2020. március 12-én 0 órától visszaállították a határellenőrzést a magyar-szlovén, valamint a magyar-osztrák határon.

Jelenleg öt ilyen határátkelőhelyen folyik ellenőrzés az osztrák, szlovén határszakaszon: Sopron, Hegyeshalom, Rábafüzes, Letenye, Rédics, Csörnyeföld.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetője erről a március 12-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a másik, több mint negyven egyéb határátkelőhelyen, is folyamatban van a határellenőrzés megszervezése. Az ellenőrzés kiterjed az egészségügyi szűrésre is, amelyet az Országos Mentőszolgálat munkatársai hajtanak végre.

Azok a magyarok, akik hazaérkeznek Olaszországból, hatósági házi karanténra kötelesek. Éjféltől reggel 8 óráig négy fő magyar állampolgár számára került sor a hatósági házi karantén elrendelésére.

Két román állampolgár volt, akivel szemben megtagadták az országba történő beléptetést, hiszen ők Olaszországból érkeztek. További két dél-koreai állampolgár volt, akiket a Hegyeshalom – Győr között közlekedő vonaton ellenőriztek, őket szintén visszairányították Ausztriába.

Korábban az Olaszországból érkező repülőjáratok egy részét már korlátozták, tegnap nulla órától Olaszországból nem érkezik repülőgépjárat. Egy Alitalia-gép szállt le ma a ferihegyi repülőtéren azért, hogy az itt rekedt olasz turisták egy részét hazaszállítsa. Ennek a repülőgépnek a személyzete nem hagyhatta el a repülőgépet, ők a fedélzeten várták meg az utasokat.

Előzmény:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/rendkivuli-kormanyintezkedesek-hatarellenorzes-beutazasi-tilalom-hatosagi-hazi-karanten

További információk:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/magyarorszag-ideiglenesen-visszaallitotta-a

További információkért és tanácsokért keressék a koronavirus.gov.hu oldalt!

Via: koronavirus.gov.hu