Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Sándorfalvi Sport Klub Egyesület közleménye a járványveszély kapcsán
2020-03-16
Kizárólag időpontfoglalással történik az ügyintézés a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon, az elkészült okmányokat postán kézbesítik
2020-03-16

Utoljára frissítve 2020-03-18

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad – mutatott rá.

Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is – mondta.

Minden erőnkkel és tudásunkkal annak a kutatócsoportnak a rendelkezésére állunk, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felállított – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nehéz megválaszolni mikor lehet ebből a sikerből védőoltatás, ezt a kutatók jobban tudják, egy új védőoltás kifejlesztése sokszor egy-két évig is eltarthat, de ez a siker óriási előrelépést jelent.

Korábban a témában:

Március 16-án Orbán Viktor miniszterelnök virológus szakemberekkel egyeztetett a járvánnyal kapcsolatos szükséges intézkedésekről.
Bővebb információ: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-miniszterelnok-virologus-szakemberekkel-egyeztetett

Március 14-én szombaton közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés kezelésére szolgáló gyógyszeres terápia kifejlesztésére magyar konzorcium alakult.
Bővebb információ: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itm-magyar-konzorcium-alakul-koronavirus-fertozes-kezelesere-gyogyszeres-terapia

Forrás: koronavirus.gov.hu