ÖNHIKI és népszámlálás

Költészet Napi rendezvény Sándorfalván
2011-04-19
Kisbíró – 2011. április
2011-04-19

Utoljára frissítve 2011-04-19

A korábbi évek keretének csaknem háromszorosa az a kormány által biztosított idei 31 milliárd forint, amelyre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok pályázhatnak. A keret egész évben nyitott, a települések első körben április 30-ig nyújthatják be igénylésüket. Az eljárás maga egyszerűbb, ám az elszámolás feltételei szigorodtak – ezért volt hasznos az a mai jegyzői értekezlet, amit a kormányhivatal szervezett.

A fórum házigazdája B. Nagy László bevezetőjében elmondta: „Az értekezlet célja, hogy az önkormányzatokat, akik az elmúlt időszakban magukra voltak hagyva a gondjaikkal, alulfinanszírozottsággal és feladatok tömegével küzdöttek, segítsük a bajok túlélésében. Nem feladatunk ez, de vállaljuk, mert felelősséget érzünk a megye településeiért, az ott élő emberekért.” A kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy az itt elhangzottak segítséget adnak minél több kiegészítő támogatás lehívásához.

„Lényegesen egyszerűbb módon pályázhatnak az önkormányzatok az idei ÖNHIKI keretre.”- ezt már Kovátsné Puskás Ildikó, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője mondta, aki Gyulainé Bozó Katalinnal, a MÁK Csongrád Megyei Területi Igazgatóság Államháztartási Irodavezetőjével tartott pályázati útmutatót a jegyzői értekezleten. A szakemberek részletes tájékoztatást adtak arról, hogyan lehet az öt különböző témakörben igényt benyújtani. Ezek között az első, az április 30-ig benyújtható egyszeri, rendkívüli támogatás, melyet 60 napon túli közüzemi és élelmezési tartozások kifizetésére lehet kérni. Van olyan célkeret is, amely a kötelező feladatok ellátásában fogja segíteni az önkormányzatokat, mint az óvoda vagy általános iskolaműködtetés. Külön forrásokra pályázhatnak az eladósodott megyei önkormányzatok.

A települések az év folyamán még további két alkalommal, szeptember 10-ig és november 5-ig nyújthatnak be kiegészítő támogatásra igényt, ha gazdálkodásuk erre okot ad. A kormány célja az, hogy az önkormányzatoknál ne termelődjön újra működési hiány.

Az ÖNHIKI pályázatok ismertetése mellett dr. Polner Eörs, a megyei kormányhivatal főigazgatója a zenés-táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételével kapcsolatos feladatokról számolt be azt követően, hogy megalakult a kormányhivatal vezetésével az ellenőrzések koordinálását végző munkacsoport.

Az ülésen szó volt az őszi népszámlálásról is. Ebben a témában Végh Zoltán Andor, a KSH Szegedi Igazgatóság Igazgatója nyújtott tájékoztatást a szakembereknek. Mint elhangzott, az előkészítő munka javában tart, a lekérdezésre október 1-e és 31-e között kerül sor. Újdonság, hogy az első két hétben az interneten is beküldhető lesz az önállóan kitöltött kérdőív, de a hagyományos formát is kitöltheti saját maga a válaszadó.