Nem volt választási lehetőség: ki kellett vágni az eperfát

Két új hirdetőtáblával gyarapodott Sándorfalva
2017-04-04
Ügyrendi és Jogi Bizottság 2017. március 30-i soron kívüli, nyílt jegyzőkönyve
2017-04-10

Csak a Szent Lélek tartotta össze az ágait az Alkotmány körút–Szent István utca sarkán álló eperfának, amelyben bodzabokor is lakott…

Nem túlzás, városképi jelentőségű eperfa állt a Paragi-bolttal szemben. De már csak múlt idő, ki kellett vágni. Voltak jelei annak, hogy nem biztos, hogy teljesen egészséges a fa, de hogy mennyire beteg és életveszélyes volt, akkor derült ki igazán, amikor a favágó hozzálátott a munkájához. Mindez azért történhetett meg, mert új tulajdonosa lett a sarki ingatlannak, amely mellett a fa állt, ő kért engedélyt a fa kivágására az önkormányzati hivatalban.

Közigazgatási eljárás során szakértő vizsgálta meg a fát, aki megerősítette azt a véleményt, hogy sajnos a fa megérett a kivágásra. Látszott, hogy a lombkorona fiatalabb korában sem volt gondozva, össze-vissza, egymásra nőttek az ágak, azoknak már legalább a fele elszáradt. A fő problémát és egyben veszélyforrást azonban a törzs fölötti hármas elágazás jelentette. A három vázág közül a középső teljes elhalt, elodvasodott. Egy korábbi metszéskor ugyanis nem kezelték a sebet, így korhadhatott el ez a vázág. Egy úgynevezett vízzsák alakult ki az eperfán, így folyamatosan rohadt, korhadt az ág, illetve az alatta levő törzs középső része. Mint kiderült, azért is volt különösen balesetveszélyes a növény, mert a másik két hatalmas ágat ez a korhadt ág tartotta össze. A vízágy arra is „alkalmas” volt, hogy különböző növények telepedjenek meg ott: a kivágás előtt két kisebb bodzabokor már javában zöldellt a fán, amelyek gyökerei majd egy méter mélyen hatoltak a korhadt törzsbe. Taplógombák is megtelepedtek a törzsön, cincérek laktak a vastagabb ágakban, és a törzsben.

Nem volt hát kérdés, veszélyes volt a fa. Lehet, persze, hogy hónapokig sem történt volna vele semmi, de az is elképzelhető, hogy az első tavaszi viharnál kettéhasadt volna, balesetet, komoly anyagi károkat okozva. A fölkért favágó kivágta hát a fát, az ingatlantulajdonost pedig arra kötelezte az önkormányzat, az eperfa helyett három fát ültessen.

Betűméret