Nő a beruházási kedv Csongrád megyében

Őstermelői nyilatkozat 600 ezer forint bevétel alatt
2011-04-06
Új helyen a fogyasztóvédelem
2011-04-11

Utoljára frissítve 2011-04-11

Csongrád megyéből 82, a Dél-Alföldi régióból több mint 200 pályázat érkezett arra a Munkaerő-piaci Alapból meghirdetett pályázatra, amely a mikro-kis, és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait segíti ebben az évben. A megyében közel 400 új munkahely jöhetne létre abból a 600 millió forintot is meghaladó támogatásból, amelyet az itteni vállalkozások le szeretnének hívni a rendelkezésre álló keretből.

A vártnál is többen pályáztak az ötmilliárdos munkahelyteremtő beruházási keretre


A munkaügyi központ szakembereit is meglepte az a fejlesztési kedv, amit – az egyébként nagyon kedvező – pályázati feltételek kapcsán megtapasztaltak. A beruházási kedvet nyilván növelte, hogy kevesebb adminisztrációval több pénzhez lehetett hozzájutni februárban közzétett kiírás szerint, mint az előző években. Ráadásul 15 millió forint támogatási igényig még fedezetet sem kellett felajánlani. Csongrád megye vállalkozói számára további előnyt jelentett, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségből pályázók munkavállalónként akár 2.2 millió forintos maximum értéket is igényelhettek- az itteni hét kistérségből pedig kettő ilyen.

A békéscsabai munkaügyi központhoz a március 31-i határidőig megyénkből 82 pályázat érkezett, összesen 618.416.929. Ft-nyi támogatást igényelve. Ha mindegyik nyerne, 385 munkahely jöhetne létre. A másik két dél-alföldi megye számait tekintve is kedvezőek a Csongrád megyei adatok, hiszen Bács-Kiskun megyéből 56 pályáztak, támogatási igényük 520.930.815 Ft, amellyel 291 új munkahely teremtését vállalnák. Békés megyéből 84 pályázat futott be 1.123.366.704 Ft a támogatási igénnyel és 647 fő foglalkoztatását vállalnák ezzel.

A Dél-Alföldi régió ezzel a támogatási igénnyel kimerítené az országos ötmilliárdos keretnek csaknem a felét, hiszen csaknem 2.3 milliárdra nyújtottak be pályázatot. Igaz, ezzel 1323 főnek adnának munkát, amely az előre jelzett közel 3000 új munkavállalónak is csaknem a fele.

 

B. Nagy László kormánymegbízott a számok ismeretében elmondta: nagyon örül az erősödő pályázási, beruházási kedvnek, mert ez az első jele annak, hogy pozitívan reagált a vállalkozói szféra a mikro-kis és középvállalkozások megerősítését célzó kormányzati döntésekre. További kedvező hatást remél a kormánymegbízott attól az intézkedéscsomagtól, amellyel közel 500 milliárdos adminisztrációs költségterhet vesz le idén a vállalkozások válláról a kormány. „Még áprilisban döntünk 100 milliárd forintnyi, az év második felében további 400 milliárdnyi költségcsökkentésről, amely növelni fogja a magyar vállalkozások versenyképességét” –hangsúlyozta a hír kapcsán.

 

A munkaügyi központ szegedi tájékoztatása szerint egy-két héten belül várhatják a pályázók a visszajelzéseket van-e hiánypótlási kötelezettségük. A formailag megfelelők értesítést kapnak arról, hogy saját felelősségükre megkezdhetik a beruházásokat. A pályázatokban tett vállalásokat egyébként a központ munkatársai a közeli hetekben a helyszínen fogják egyeztetni a munkáltatókkal.

A támogatásról május 23-ig dönt a nemzetgazdasági miniszter. A beruházásokat november 30-ig kell megvalósítani.

 

B. Nagy László

kormánymegbízott megbízásából

 

Varga Márta

kommunikációs vezető