Máté, a 8 éves hős

A rendőrség szeptemberi hírlevele a tanévkezdésről szól
2022-09-05
Minden amit tudni érdemes az Elf Bar-ról
2022-09-05

Az ORFK RFI Ügyeleti Főosztály 112-Es hírlevelében megismerkedhetünk Mátéval, aki páratlan lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, amikor édesanyja rosszullétekor, 2022 áprilisában, felhívta a 112-es egységes európai segélyhívó számot.

Nagyon nehéz egy ilyen helyzetben tárgyilagosan, összeszedetten beszélni, Máté mégis higgadtan elmondta, hogy hívják, azt, hogy pontosan hol lakik, mi történt, milyen tünetei vannak az anyukájának, és azt, hogy gyógyszert szed a szívbetegségére. A kisfiú nem ijedt meg, pedig hallhatóan nagyon rosszul volt az édesanyja. Nagyon feszült pillanatok voltak, a miskolci Hívásfogadó Központ hívásfogadó operátora és a mentésirányító végig a családdal maradt a vonalban.

Szerencsére a segítség időben érkezett, és sikerült az édesanyát gyorsan ellátni. Az intézkedők tudták, hogy Máté nagyon talpraesett kisfiú, mivel megmentette az édesanyját, amikor felhívta a 112-t, de azt nem, hogy az a szíve vágya, rendőr legyen, ezért meghívták őt édesanyjával, és megszervezték, hogy a segítségkérésekor vele beszélő operátor és a mentésirányító személyesen is elmondhassák a kisfiúnak azt, hogy mennyire ügyes volt.

Megismerkedett Jackkel, a robbanóanyag-kereső kutyával, beült egy operátor székébe, és bejutott a rendőrség egyik legfontosabb helyszínére, a BRFK Tevékenység-irányítási Központjába is. Miskolcon találkozott a Készenléti Rendőrség csapatszolgálatos kollégáival, kipróbálhatta a testpáncélt, a bilincset és a sisakot. A legjobban annak örült, hogy beülhetett egy rendőrautóba, illetve dr. Kuczik János Zoltán r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes úr ajándékának, egy hatalmas rendőrségi legónak, aki ezzel köszönte meg a kis hős talpraesett helytállását. A kisfiú példamutató hívásáról az ORFK
Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztály munkatársai előadás keretében beszélnek általános iskolásoknak, kihangsúlyozva azt, hogy tényleg csak akkor hívják a 112-es egységes európai segélyhívó számot, ha ez indokolt.

A segélyhívó szám nem játék! Helyes használatával életeket menthetünk!