Májusi bűnmegelőzési hírlevél

16/2012. (IV.26.) Ör. rendelet 9 melléklet
2012-05-23
Jegyzőkönyv – 2012.04.26.
2012-05-30

Utoljára frissítve 2012-05-24

Május 25. – az Eltűnt Gyermekek Világnapja

Május 25. az Eltűnt Gyermekek Világnapja, amelyet az érdekükben alakult Európai Föderáció felhívására 2004. óta tartanak meg. Azért pont ezt a napot választották, mert 1979. május 25. -én veszett nyoma New Yorkban a 6 éves Etan Patznak. Ő volt az első „tejesdobozos gyerek”, akit többek között úgy próbáltak megtalálni, hogy fényképét, adatait a dobozos tejek csomagolására nyomtatták.

Az Eltűnt Gyermekek Világnapjának célja, hogy reflektorfénybe kerüljön a figyelemfelhívás, a megelőzés lehetőségeinek, eszközeinek bemutatása. Az idei évben hazánkban egyébként is kiemelt hangsúlyt kapnak a gyermekbántalmazási ügyek, a gyermekeltűnések és az ezekhez kapcsolódó prevenciós eszközök, stratégiák, hiszen 2012. a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve.

A gyermek- és fiatalkorúak eltűnésének megelőzésében a nemzetközi együttműködés mellett alapvető fontosságú az érintett korosztályokkal foglalkozó szakemberek, főként az oktatási és a szociális területen dolgozók, valamint a különböző hatóságok összefogása, közös fellépése, melynek egyik fontos eleme a világnap adta lehetőségek kiaknázása.

Magyarországon tízezernél is több gyermek és fiatal eltűnését jelentik be évente. Az okok igen sokfélék lehetnek. Az 1 napon belül megkerülő gyerekek esetében gyakori a játékba való belemerülés, a kalandvágy, néha egy-egy veszekedés, apróbb sértődés vezet a szökéshez. A félévi illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több esetet regisztrálnak a hatóságok, ilyenkor az elcsatangolás gyakori oka az iskolai kudarc, a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól való félelem. Azokban az esetekben, amikor az érintettek csak több nap vagy hét után térnek vissza családjukhoz, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör, az állandó konfliktusok, esetleg a rendszeres fizikai bántalmazás is szerepet játszik. Egy ilyen közegből kikerülni sokaknak megkönnyebbülést jelent – még akkor is, ha esetleg tisztában vannak a csellengés veszélyeivel, lehetséges következményeivel. Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiataloknak sokszor nincs kihez fordulniuk, pénz és támasz nélkül könnyen válhatnak különféle bűncselekmények (gyermekprostitúció, fizikai bántalmazás…) áldozatává, egyes esetekben pedig maguk lesznek elkövetők.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ehhez kapcsolódva gyermekprostitúció elleni tájékoztató – figyelemfelhívó kiadványt készített 10 ezer példányban, melyet az oktatási intézményekben, fiatalok által látogatott helyszíneken, rendezvényeken terjeszt majd.

 

Az országos statisztikához hasonlóan megyénkben is azt tapasztalhatjuk, hogy az elszökött fiatalok több mint fele még aznap megkerül, egyharmaduk 1 héten belül tér haza. A 90 napon túli esetek száma elenyészőnek tekinthető. Az utóbbi években az otthonról eltűntek száma 80 körül volt évente, a gyermekotthonból történő szökések száma ennek akár az ötszöröse is lehet – ezeknél az eseteknél természetesen figyelembe kell venni, hogy vannak olyan fiatalok, akik akár 5-6 vagy még több alkalommal hagyják el engedély nélkül az intézményt. A gyermekkorú csellengők zöme fiú, a családból eltűnt 14 év felettieknél azonban már a lányok száma a magasabb.

Magyarországon a figyelemfelhívó kampányok mellett évek óta nagy segítséget nyújt az eltűntek felkutatásában a Csellengők című televíziós műsor is. Emellett remélhetőleg az 1000 lámpás éjszakája elnevezésű program is hozzájárul, hogy minél több gyermek és fiatal kerülhessen vissza otthonába. 2011-ben nálunk is elindult a tejesdoboz akció, melynek szerepe többrétű. A tengerentúli példához hasonlóan segíthet az eltűntek felkutatásában, másrészt a remények szerint arra ösztönözheti a szülőket, hogy még inkább figyeljenek oda gyermekeikre (ebbe az is beletartozik, hogy nem hagyják a kicsiket felügyelet nélkül autóban, bevásárlás közben, vagy az utcán), és életkori sajátosságaiknak megfelelő módon figyelmeztessék őket a rájuk leselkedő veszélyekre.

 

Csete Ágnes r. őrnagy

áldozatvédelmi referens

CSMRFK BMO

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111