Lengyel állami kitüntetés Csongrád megyének

Bölcsődei hívogató, nyílt nap
2011-04-19
BUDAI SÁNDOR EMLÉKHÁZ ÉS TÁJHÁZ AVATÓ ÜNNEPSÉG
2011-04-19

Utoljára frissítve 2011-04-19

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Magyar Anna megyei elnök, Dr. Biernacki Karol, megyei levéltár igazgató pedig a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje elismerésben részesült pénteken a budapesti Lengyel Nagykövetségen. Személyesen a Lengyel Köztársaság elnöke, Bronisław Komorowski adta át az érintetteknek a kitüntetéseket.

A magas lengyel állami elismerések adományozásáról az államfő döntött. Bronisław Komorowski a magyar fővárosban személyesen köszönte meg Magyar Annának, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének és Dr. Biernacki Karolnak, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatójának, a Szegedi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökének azt a tevékenységet, amit a lengyel-magyar barátság ápolása érdekében Csongrád megyében hosszú ideje eredményesen végeznek.

Csongrád megyében a 2009-es évet a lengyel-magyar kapcsolatok erősítésének szentelték. A Csongrád Megyei Lengyel Év keretében a többi között körbejárta a megye középiskoláit a “Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből” című, kétnyelvű tablókból álló vándorkiállítás, lengyel diákokat láttak vendégül Csongrád megyében, Mórahalmon emléktáblát avattak és bemutatták a „Katyń – Tömeggyilkosság, politika, erkölcs” című tárlatot is. A Csongrád Megyei Önkormányzat támogatta a kortárs lengyel filmek szemléjét, a Lengyel Filmtavaszt, Makón emlékkiállítást és tudományos konferenciát szerveztek, Magyarcsanádon pedig Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrált szentmisét a lengyel menekültek és befogadóik emlékére. A Szejmben is megrendezésre került két tárlat a magyar-lengyel kapcsolatokról, a háború alatti és az ’56-os időkből. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére pedig Tadeus Kaczor, a Magyar Köztársaság Łodź-i tiszteletbeli főkonzulja avatott emléktáblát a Megyeháza épületében.