Kéményseprés: van, hogy rosszul emlékszünk dolgokra

Nézze újra az október 27-i testületi ülést!
2016-10-30
10. Napirendi pont
2016-11-01

Utoljára frissítve 2016-11-01

Óvatosan a Facebookkal, és az oda kiírt üzenetekkel! Könnyen lehet, hogy nekünk lesz kínos, ha valamit megjelentetünk, és arról hamar kiderül, nem egészen az és úgy történt, ami és ahogy.

„A kéményseprő az év elején felvette a kémény seprésének díját. Azóta se jött megcsinálni azt, amit kifizettetett. Közben a rendszer megváltozott ugyan, de a felvett pénzért illene elvégezni a munkát még mielőtt valahol valami tragédia nem lesz. Nekünk fizetni kötelességünk, nekik a munkát elvégezni miért nem? Vagy újraindult a csináld magad mozgalom?”

– írta a Sándorfalvi Őszikék Facebookon.

Mivel itt a fűtési szezon, és történt már majdnem tragédia is, így hamarjában megkérdeztük a megyei katasztrófavédőket a föntiekkel kapcsolatban. Molnár Krisztina sajtószóvivő arról tájékoztatott, a kéményseprő nemcsak a kéményseprés díját vette föl.

Viszont a „történet” kettéágazik, olyannyira, hogy beleszólt az országos politika is, lásd később.

A kéményseprő az érintettel közösen egy tanúsítványt is kitöltött, amelyben az szerepel, az ellenőrzött ingatlan tulajdonosának a kéménye, fűtési rendszere nem volt megfelelő egy korábbi ellenőrzésen. A hibát az ingatlan tulajdonosának 2017 márciusáig kell elhárítania, addigra minden bizonnyal megfelelő állapotban lesz. Történt mindez tavasszal.

De azóta lett nyár is. Sándorfalva egyike azoknak a Csongrád megyei településeknek, amelyet a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ellenőriz, a katasztrófavédők egyelőre csak tudnak az itt folyó kéményseprő-ipari munkákról. A szegedi cég honlapjára kattintva az alábbi kiírás fogadja az internetezőt:

„A 2016. július 1-jétől hatályos 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet, a gáztüzelő berendezések kéményeinek kötelező ellenőrzését évenkénti egy alkalomról két évenkénti egy alkalomra ritkította. Az új szabályozás szerint a következő kötelező kéményellenőrzésre a legutóbbi ellenőrzéstől számított második évben kerülhet sor, azaz az utoljára 2015-ben ellenőrzött kémények esetében 2017-ben, a legutóbb 2016-ban ellenőrzött kémények esetében 2018-ban.

Emiatt az év második felére tervezett kötelező sormunka ellenőrzéseket a kéményseprő-ipari szolgáltató elvileg nem végezheti el.”

Ezután még hozzáteszik azt is, „annak érdekében, hogy ne maradjanak ellenőrizetlen gázkémények, társaságunk felajánlja, hogy a második félévben, az éves ütemtervnek megfelelően, kéményseprőink végigjárják a még ellenőrizetlen gázkéményeket, és igény esetén, a helyben aláírt megrendelőlapon szereplő (önkormányzat által megállapított árakhoz képest) változatlan díjért, elvégzik az ellenőrzést, szükség szerinti tisztítást.

Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt, ezért ezek ellenőrzését az új rendeletnek megfelelően folytatjuk a második félévben.”

Ezért „tűnt” hát el a kéményseprő.

Nem gondoljuk azt, hogy

  • a kéményseprők csak úgy beszedik a pénzeket, és aztán kitalálnak valamit, csak hogy ne kelljen dolgozniuk,
  • az érintett szándékosan akart indulatokat gerjeszteni.

Mégis így sült el, sőt, annak ellenére, hogy az önkormányzatnak semmi köze az egészhez, nekünk kell magyarázkodni. Sőt, egyre inkább azt tapasztaljuk, különösen a különböző Facebook-oldalakon, hogy mindenért az önkormányzatot hibáztatja mindenki, ráadásul nem egyszer nagyon sokan Mórickának tartanak minket, Szabadság térieket: ha van rajtunk sapka az a baj, ha nincsen, akkor meg az.

Fönti képünk illusztráció, nem az érintett ingatlanáról készült.