Kéknyelv: újabb járványkitörések Csongrád megyében

Október elején mutatta be legújabb videoklipjét a Dodgem együttes, Magyarország legjobb sulizenekara
2014-10-29
Jegyzőkönyv – 2014.10.27.
2014-11-05

Folyamatos a légi és földi szúnyogirtás az érintett területeken. Az október 14-én megállapított járványkitörésekkel együtt Csongrád megyében már 13 gazdaságban mutatták ki a kéknyelv betegség vírusát. A mai napig több kitörést jelentettek Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye területén is. Hódmezővásárhelyen újabb 5 gazdaságban mutatták ki a vírust köszönhetően a szűrővizsgálatoknak. A leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár.

Csongrád megye területén az érintett 13 gazdaságból 36 állatot kellett kiemelni a járvánnyal kapcsolatban. A kitörések három eset kivételével kislétszámú gazdaságokat érintettek. Az újonnan megállapított esetek jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény. A következő települések érintettek: Deszk, Hódmezővásárhely, Csanádpalota, Szatymaz, Balástya, Ásotthalom és Szeged-Szőreg. Vásárhely környékén a batidai területeken jellemző az előfordulás.  

A kitörések körüli 20 km-es körben megfigyelési zárlatot rendelt el a hatóság, amely 40 napig áll fenn. Ez alatt az idő alatt az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatokat végeznek a kérődzőtartó gazdaságokban, 3 km-es körben pedig meghatározott számú vérmintát vesznek az esetleges újabb gócok felderítésére.

A megfigyelési zárlat ideje alatt az állatforgalmazás csak külön bejelentés útján, szigorú feltételekkel valósulhat meg. A kitörések köré ezen kívül egy 100 és egy 150 km-es zónát is meghatároztak. A zónáknak az állatmozgások szabályozásában van szerepe, zónán kívülre döntő többségében azonnali vágásra szállíthatók a kérődző állatok. A 20 km-es zónába eső területeken a megfigyelési zárlat alatt tartott állatvásárokra kérődző állatokat bevinni tilos.

 

Mivel szúnyog terjeszti a megbetegedést így a kitörések körül a fertőzött állatok kiemelését követően 2 km-es körben légi szúnyogirtást rendel el a hatóság, valamint az adott gazdaság esetében földi rovarirtás is történik.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság ez úton is felhívja a gazdálkodók figyelmét a szúnyogellenes kezelések fontosságára.

További információk:

A kéknyelv betegség (bluetongue) kapcsán július közepén érkeztek az első értesülések, mely szerint Bulgária és Görögország területén több esetben is járványkitörést jelentettek. Mivel a betegség vírusát szúnyogok terjesztik, és az időjárás kedvező volt ezen fertőzést átvivő rovarok számára a betegség kiterjedt az említett két ország egész területére, és szeptember elejére elérte Romániát is. A rohamos terjedés következtében a vírus Szerbia egyes területein is felbukkant.

Magyarországon 2010-ben fordult elő utoljára a megbetegedés, amit akkor import szarvasmarhákkal hurcoltak be. Az országban azóta is működik járványügyi monitoring program, mely meghatározott számú vérvételezést, illetve szúnyogok vizsgálatát foglalja magában. A növekvő járványveszély miatt szeptemberben a 2014-re kiadott mintaszámokat megnövelték.

 

Betűméret