Lapszemle – Kegyhely épül Pallaviciniéknek

Partnereink
2011-02-24
Nemzeti konzultáció az új alkotmányról
2011-03-02

Utoljára frissítve 2011-02-24

forrás: www.delmagyar.hu –  írta: Bobkó Anna

Sándorfalva névadójának, Pallavicini Sándornak a földi maradványait is a településen temettetné újra az olasz gyökerű főnemesi család leszármazottja, Alfonso Pallavicini. A Párizsban élő gróf tegnap a családi kripta építéséről egyeztetett Kakas Béla polgármesterrel.

– A Pallavicini család ányási mauzóleumát a második világháború után lerombolták. Édesapám, Károly 1990-ben exhumáltatta a maradványokat, és ide hozatta a sándorfalvi temetőbe. Mindig azt mondta, ha meghal, őt is ide temessük – hat évvel ezelőtt kísértük itt végső útjára. Sokszor beszélt arról, szeretné, ha a családnak épülhetne itt egy kis kápolna, kriptával az aljában. Csehországban is van egy mauzóleumunk, Pallavicini Sándor is oda van eltemetve, akinek a nevét Sándorfalva őrzi. Szeretnénk majd az ő földi maradványait is ide hozatni – hallottuk Alfonso Pallavicinitől, aki tegnap látogatást tett Kakas Bélánál. Sándorfalva polgármesterével arról egyeztettek, hol lehetne felépíteni a felújított Pallavicini-kastély közelében az ominózus kis kegyhelyet.

Miközben a hivatalból a kastély felé sétáltunk, Alfonso felelevenítette első sándorfalvi látogatását: 1980-ban járt itt először édesapjával, Pallavicini Károly agrármérnökkel, aki az uradalom utolsó kijelölt örököse volt 1945-ig. A gróf megnézte a templomot és az ópusztaszeri kastélyt is, amely szintén a Pallavicini család tulajdonában állt.

– Évente négyszer-ötször jövök Sándorfalvára. Örömmel figyelem, hogy mennyi változáson ment keresztül az utóbbi időben. Legbüszkébb az iskolára és a kastélyra vagyok: mindkettő a családunk nevét viseli – magyarázta Alfonso.

 

A teljes cikket a delmagyar.hu oldalon olvashatja