Júniusi Bűnmegelőzési Hírlevél

NYITÁS – Sándorfalvi Nádastó Szabadidőpark
2011-06-15
Kisbíró – 2011. június
2011-06-20

Utoljára frissítve 2011-06-17

Elérkezett a már nagyon várt nyári szünidő ideje. Az iskolai megpróbáltatások után a többnyire jól megérdemelt pihenésé a főszerep. A nagyobb szabadság, a kalandok keresése azonban veszélyeket is rejthet magában. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság célja, felhívni a figyelmeteket ezekre a veszélyekre, hogy a szeptemberi iskolakezdésnél senkinek se kelljen kellemetlen élményekről beszámolnia régi vagy új osztálytársainak. A tapasztalatok szerint egy nyári szünidő sem múlik el gyermektragédia nélkül. Sajnálatos módon a jó idő beköszöntével az országban már történtek igen súlyos balesetek, bűncselekmények, vízi tragédiák.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta kiemelten kezeli a diákok nyári szünidőre történő felkészítését. A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya ebben az esztendőben már harmadik alkalommal szervezte meg a szünidőindító biztonsági juniálist. A III. Vízparti 2011-ben a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság együttműködésében a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, a Hódmezővásárhelyi Mentőállomás, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a programoknak helyet biztosító Hód- Fürdő Kft. és a Rádió7 támogatásával valósulhatott meg.

A biztonsági juniális ebben az esztendőben kiegészült az országos „Szuperbringa” programmal is, amelyet a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség és a CSMRFK MBB munkatársai a strand parkolójában bonyolítottak le. A kerékpárral érkező általános iskolások biciklijét átvizsgálták, s amennyiben a jármű a műszaki üzemeltetési feltételeknek megfelelt úgy arra egy „szuperbringás” igazoló matricát ragasztottak. Abban az esetben, ahol nem megfelelő műszaki paraméterekkel találkoztak, ott a szülő kapott egy figyelemfelhívó dokumentumot.

Az eseménynek helyt adó hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Uszodában a szervezők 120 általános- és középiskolás diákot készítettek fel egy bemutatóval egybekötött csoportfoglalkozás keretén belül a nyári veszélyek elkerülésének lehetőségeire.

 

A fiatalok személyes biztonsága érdekében a Bűnmegelőzési Osztály ebben az évben is összeállított egy prevenciós kiadványt gyerekek számára, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a „bajok”, az esetleges balesetek, bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal általában elkerülhetőek:

 

 • A nyári melegben, a legmelegebb nappali órákban ne sportoljatok, ruházatotok legyen szellős! Fokozottan ügyelni kell a rendszeres folyadékpótlásra, lehetőség szerint friss víz formájában, pótolva ezzel a vízveszteséget.
 • Fontos, hogy a szüleitekkel megbeszélt időpontokhoz tartsátok magatokat, mindig tudjanak róla, hogy hol vagytok. A kalandvággyal kezdődő csavargásoknak gyakran bűncselekmény a vége. Nyaranta megnövekszik az eltűnés miatt körözött fiatalok száma…
 • „Alkalom szüli a tolvajt” – hallhattátok szüleitektől, nagyszüleitektől. Ne hívjátok fel magatokra a figyelmet feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal (mobil, ékszerek stb.)!
 • Készpénzt lehetőleg ne, vagy csak több helyen elosztva tartsatok magatoknál. Ha van bankkártyátok, annak PIN-kódját ajánlatos a kártyától elkülönítve tárolni.
 • Ha valamilyen esti programon szeretnétek részt venni, oda lehetőleg csoportosan, vagy idősebb személy kíséretében menjetek. Kerüljétek a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!
 • Legyetek óvatosak az idegenekkel! Ne szálljatok be ismeretlen autóba, ne engedjetek idegent a lakásba.
 • A szórakozóhelyeken lehetőleg palackozott, alkoholmentes italt célszerű fogyasztani. Ne adjatok esélyt, hogy akaratotokon kívül bármi olyan szert tegyenek bele, keverjenek hozzá, amivel a cselekvőképességet, szabad akaratot akadályoznák, befolyásolnák!
 • A szabados élet, a “mindent ki kell próbálni” felfogás könnyen vezethet el a kábítószerekig. Fontos tudnotok, sok kábítószer akár csak egyszeri kipróbálása is függőséget okozhat.
 • A „diszkóbalesetek”, közlekedési tragédiák elkerülése érdekében bulik után használjátok a tömegközlekedést vagy a taxit. Benneteket is hazavárnak!
 • Sport, játék, strandolás közben is vigyázzatok értékeitekre. Fürdőzés közben se hagyjátok őrizetlenül a holmikat. Pénzt vagy egyéb értéket tároljátok biztonságos helyen!
 • Szabad vizek mentén csak a kijelölt fürdőhelyen történő strandolás a biztonságos, ahol szükség eseten megoldható a gyors mentés. 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó14 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet. Felhevült testtel, teli gyomorral, bódult állapotban, soha ne strandoljatok!
 • Ø A természetes vizekben, bányatavakban, víztározókban való fürdőzés kiszámíthatatlan következményekkel járhat, halálhoz is vezethet.
 • ØA vízibicikli, gumimatrac használata is komoly felelősség. Az arról vízbe ugró, vagy csúszó személytől eltávolodó fürdőeszközre nehéz visszakapaszkodni, és adott esetben el is sodródhat.
 • Ha csónakban élvezitek a vízi élet szépségét, tartsátok be a vízi jármű felelős vezetőjének, a kapitánynak az utasításait! A csónakot elhagyni, csak az azt vezető személy engedélyével lehet. Ajánlatos mentőmellény, mentőgallér használata.
 • A hőségben a figyelem csökkenhet, és bágyadtabbá válhatunk, ezért közlekedésnél fokozottan ügyelni kell a szabályok betartására.
 • Kerékpározás, görkorcsolyázás közben legyen rajtatok a megfelelő védőfelszerelés (sisak, térd-, könyök, és tenyérvédő), szükség esetén pedig a láthatósági mellény!
 • A biciklik megfelelő műszaki állapotát a biztonságos közlekedés érdekében rendszeresen ellenőrizni kell.
 • A káros (játék)szenvedély kialakulásához az első lépés a napi zsebpénz „felelőtlen” elköltése. Veszélyes lehet a bevásárló központokban történő céltalan őgyelgés. A szerencsejátékok, nyerőgépek és komputeres játékok függőséget okozhatnak. A függőség azt jelenti, hogy többé nem Ti döntötök arról, hogy élvezitek-e ezeket, hanem azok döntenek Rólatok: már nem tudtok meglenni nélkülük.
 • Az internet kinyitja a világot, ugyanakkor észrevétlenül bajba sodorhat, ha nem tartjátok be az alapvető felhasználói szabályokat. Azaz ne adjátok ki magatokat: teljes nevet, címet, telefonszámot, semmilyen személyes adatot ne szerepeltessetek! Ha a fényképeteket megjelenítitek a hálózaton, tudnotok kell, hogy azzal vissza lehet élni. Ha különböző fórumokon kapott üzenetek riadalmat, félelmet keltenek Bennetek, szóljatok a szüleiteknek, jelezzétek felnőttnek. Kérjetek segítséget!

Legyetek jók, ha tudtok! A többi nem számít…J

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Rendőrségi segélyhívó: 107

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111