Júliusi bűnmegelőzési hírlevél

Sándorfalvi Kisbíró – 2019. július
2019-07-24
Sándorfalva múltjának egy kis darabkáját kaptuk meg Mártélyról
2019-07-25

Utoljára frissítve 2019-07-25

Strandoljon és fürdőzzön biztonságban! A Csongrád Megyei RFK – Bűnmegelőzési Osztály tanácsait érdemes megfogadni.

Strandbiztonság

A tolvajok kedvenc nyári vadászterülete a strandok, uszodák környéke. Loptak már strandpapucsot, szemüveget, napolajat, esetenként azonban komolyabb dolgokat is, például mobiltelefont, tabletet, pénztárcát… A tömegben nem feltétlenül tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, és a kijárat felé indul vele. Ráadásul a strandlopások a tényleges kár mellett egyébkellemetlenséget, bosszúságot is okozhatnak a károsultaknak-elég belegondolni, milyen következményi lehetnek egy telefon, irattárca vagy lakáskulcs eltulajdonításának.

Biztonságos fürdőzés

 • A fürdés tilalmát, illetve a veszélyes, fürdőzésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Ilyen helyek például a bányatavak, melyek általában hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek a medrükben, de problémát okozhat a víz hőmérsékletnek jelentősebb változása is (a felszíne meleg, az alja viszont rendkívül hideg is lehet, ami izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást is okozhat.) A tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amely pénzbírsággal sújtható!
 • Folyó-és állóvizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, ahol a tiltást nem jelzi tábla, vagy ha kifejezetten kijelölt fürdőhelyről van szó. Utóbbiak biztonságosabbak, hiszen ezeket szakemberek jelölik ki. Még itt is ügyelni kell azonban, hogy a bójákon belül maradjunk!
 • A szabad vizekben 6 éven aluli, vagy úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőttfelügyelete mellett fürödhet!

A legjobb védekezés a megelőzés:

 • A feltűnő, értékes, illetve a strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyakat lehetőség szerint hagyjuk otthon.
 • A magunkkal vitt csomagok, táskák, értéktárgyak még rövid időre se maradjanak őrizetlenül! (Olyan öltözőben, szekrényben sem, amely nem zárható.)
 • A törölközővel, pléddel, ruhadarabokkal letakart, felügyelet nélkül hagyott csomagok, tárgyak nincsenek biztonságban. A strandon használjuk az értékmegőrzőt, zárható szekrényt, boxot. Ha erre nincs lehetőség, a csomagokra, táskákra mindig vigyázzon valaki a társaságból.
 • A parkoló autóban ne hagyjunk látható helyen kézitáskát, csomagot, értéktárgyakat -ha máshogy nem tudjuk megoldani, inkább a csomagtartóban helyezzük el azokat. Ellenőrizzük, hogy a gépjármű-vet megfelelően bezártuk-e.

További hasznos tanácsok strandoláshoz, fürdőzéshez:

 • Alkoholos, illetve gyógyszer vagy kábító hatású szer miatti bódult állapotban tartózkodjunk a fürdőzéstől!
 • Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral sem ajánlott bemenni a vízbe.
 • A napozás felhevíti a testet, ilyenkor a hideg vízbe ugrásnak szívritmuszavar, szívleállás is lehet a következménye. Ezért javasolt előzőleg langyos vízzel tusolni, vagy a testet más módon, fokozatosan hozzászoktatni a hidegebb vízhez.
 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközöket(gumicsónak, gumimatrac)!
 • A gyermekeket még a vízparton se hagyjuk fel-ügyelet nélkül!
 • Nagyobb tavainkon szezonban viharjelző szolgálat működik.

Elsőfokú viharjelzést (a viharjelző fény percenként 45-ször villan fel) erős vagy viharos (60-80 km/h) szél esetén adnak ki. Erős szélben a fürdőzőkés a csónakok csak partközelben tartózkodhatnak, viharos szélnél pedig már nem szabad a vízre menniük.

Másodfokú viharjelzésnél (a viharjelző percenként 90-szer villan fel) tilos a fürdés, vízben tartózkodás.

Bűncselekmény észlelésekor hívja a 112vagy 107-es telefonszámot!

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

Csongrád Megyei RFK – Bűnmegelőzési Osztálye-mail: barka@csongrad.police.hu

112 –központi segélyhívó / rendőrségi segélyhívó -107